Hétvége

2012.06.09. 07:11

Kulka János, a szerencsés színész

Az ország egyik legszerencsésebb színészének tartja magát, hiszen második albuma már aranylemez, miközben folyamatosan foglalkoztatja a Nemzeti Színház, tévés sorozatokban szerepel, népszerű külföldi színészeket szinkronizál, énekel, és sorra kapja a díjakat, elismeréseket. Kulka János ajkai koncertjén a közönséget is elbűvölte. A fellépése előtt beszélgettünk.

Tóth B. Zsuzsa

- Annak idején, ahogy vallja, csupán egy jó tréfának tűnt felvételiznie a színművészetire. Ma is így gondolja?

- Jó ötlet volt, igen, persze, nem bánom. Bölcsész akartam lenni, de egy barátom ötletének engedve felvételiztem a színművészetire. Szerencsés vagyok, hogy folyton foglalkoztatnak, kényszerből sosem kellett elvállalnom szerepet.

- Az országos ismertséget mégsem a deszkákon, hanem a televízióban szerezte meg a Szomszédok Mágenheim dokijaként.

- Valóban, de ez engem nem zavart sosem. Boldogan emlékezem arra az időszakra, hiszen a színészethez a tévés sorozatokban való szereplés is hozzátartozik.

- Ahogy a szinkronizálás szintén, például Doktor House-nak a hangját kölcsönzi. A vidéki közönséghez inkább a két orvosszereplő jut el, a fővárosi színházi előadások kevésbé elérhetőek. Pláne manapság. Ilyenkor talán még nagyobb szerepet kap az önzetlenség és az egészség. Az Autisták Országos Szövetségének tiszteletbeli nagykövete, miközben az egyre népszerűbb paleolit étrenddel tartja fitten magát.

- Az autisták itt élnek köztünk, nem lehet, hogy ne segítsünk nekik, ahol tudunk. Személyes érintettségem ugyan nincs, mégis úgy gondolom, ha egy ismert személy a nevét adja egy nemes ügyhöz, akkor arra többen felfigyelnek. Erre pedig nagy szükségük van a sérülteknek. Ami a paleolitot illeti, az ősember is így étkezett, csak azóta valahogy elfeledkeztünk róla. Valóban a híve vagyok, 12 kilótól szabadultam meg. Tudja, az ember így 53 évesen elgondolkozik azon, hogy miként érdemes folytatni. Mi a fontos és mi kevésbé az. Az egészség az előbbiek közé tartozik.

- Jelenlegi szerepei szintén érintik a témát. Az Esőember és a Náthán gyermekei nagy sikerrel futnak. Kihívást jelent még egy-egy szerep?

- Hálás szerep mindkettő, de ezt elmondhatnám mindenre, amit eddig játszottam. Sérültet alakítani éppúgy egy különleges kihívás, mint a szigorú, de szerető apáé, aki a megaláztatást is tűri.

- Közben jutott ideje arra is, hogy kiadja második albumát, amelynek dalait most az ajkai közönségnek is elhozta.

- A kedvenc dalaimmal érkeztem, egy részük a két lemezemről való. A másodikat a lemezkiadó igazgatója, Geszti Margit rábeszélésére készítettem, magamtól nem lenne kész még most sem. Ahogy az egyik dalt, a Halleluját szintén rábeszélésre éneklem. Szerencsére mindig van ilyen ember, akiről utólag bebizonyosodik, hogy igaza volt.

- Várható harmadik album?

- Ha ezután is lesz, aki noszogat, nem kizárt.

- Hamarosan vége az évadnak, egy kis pihenésre juthat idő. Mivel tölti szabad idejét?

- Szívesen teniszezem, néha konditerembe is eljutok, de legjobban utazni szeretek nyáron. Kedvencem a keleti világ, voltam már Thaiföldön, oda szívesen visszamennék újra. Nyáron mindenképpen víz mellett szeretek pihenni. A horvátországi Zadarhoz közeli kis szigetre, Ugljanra már többször visszatértem. 

 

Kulka János színművész 1958-ban született. Játszott a szegedi, pécsi, kaposvári és a Radnóti Színházban, jelenleg a Nemzeti Színház tagja. Számtalan színpadi, játékfilm és tévéfilmszerep van a háta mögött. Elismerések, kitüntetések kísérték pályáját. Kapott sok más mellett Kossuth-díjat, Jászai Mari-, Erzsébet-, Páger-, EMeRTon-, Greguss- és Pro Urbe Budapest-díjat, négy alkalommal neki ítélték a Színikritikusok díját. Örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának, Érdemes és Kiváló Művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!