Hétvége

2012.11.12. 11:38

Fogd meg, engedd el!

Nem a hal húsának a megszerzésére irányul a horgászat, hanem a zsákmány megfogása a cél. Alapesetben ezért nevezik hobbinak. Persze azért élnek körülöttünk bőven húshorgászok is.

Tremmer Tamás

A bojlis horgászmódszer Angliából indult hódító útjára évtizedekkel ezelőtt, célzottan a nagy pontyok horgászatára fejlesztették ki, speciális botokkal és csalikkal próbálták horogra csalni az óriásokat. A módszer használatának legfontosabb szabálya a Catch & Release, azaz "Fogd meg és engedd vissza!". Angliában és a legtöbb európai országban már elterjedt, mondhatni mindennapossá vált ez a szemlélet. A visszaengedett és még gyarapodni képes halak ezáltal minden évben nagyobb egyedsúlyt érhetnek el, idővel egyre több és nagyobb hallal találkozhat a pecás.

A bojlizás magyarországi megjelenését követően a "Fogd meg és engedd vissza!" vezérelv csak fáziskéséssel érkezett meg. Néhány igazán sportszerű horgászon kívül a többségben sokáig fel sem merült, hogy a törvényes kereten belül ejtett zsákmányból a felesleget visszaeressze a vízbe. Ahogy azonban a bojlizás egyre nagyobb teret hódít, szerencsére úgy tör utat magának a C&R is. De nem csak bojlis horgászból lehet sporthorgász! Úgy tapasztalom, akadnak páran, akik a horgászat és a természet jövőjének féltése okán zsákmányukból többet-kevesebbet visszaengednek.

Erre is igaz, hogy a szemléletváltáshoz idő kell, meg kell rá érni. A kezdő horgász még a kisebb halakat is büszkén viszi haza. Amikor már egy nagy halat akasztunk, teljesen más érzés fog el minket. Mások az erőviszonyok és más színvonalú az élmény, ami után mind többször és többször vágyunk erre! Ez lehet a fordulópont.

Persze azt is látni kell, a jelenlegi gazdasági helyzet egyáltalán nem kedvez a sportszerű szemlélet gyorsabb térhódításának. Látjuk, tudjuk, vannak köztünk bőven húshorgászok, akik a Balatonból, a Velencei-tóból éves szinten százasával emelik ki a pontyot, a süllőt. Nincs az a család, ahol ennyi halat elfogyasztanának. Amíg a nagy természetes vizeken nem szabják meg a kifogható halak darabszámát, ne várjunk előrelépést. A saját vizes egyesületek jó példát mutatnak, 25-30 nemes halban maximálják az éves területi engedéllyel kifogható mennyiséget.

Apropó, egyesületek. Többek haladnak a korral, hiszen a Catch & Release szellemében bevezették a sportjegyet. A megszokott napijegy ellenében - ami háromezer forint körül mozog - 2-3 nemes hal elvihető a tavakról, sportjeggyel (ami körülbelül ezer forint) hal nem vihető el, de a pecázni nyugodtan lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!