Hétvége

2012.12.28. 13:21

Doromboló kanárik

Veszprém - Országos Énekeskanári Verseny lesz január 5-én 14 órától.

Tremmer Tamás

A kisállat kereskedésekben kapható „sima” színes kanári erős, szinte fülsüketítő fütyülése után zene a füleknek az énekeskanári halk, mély, doromboló éneke. Aki ezt még nem élte át, el sem tudja képzelni a különbséget. Akit érdekelnek a madarak, minderről személyesen is meggyőződhetnek, ugyanis január 5-én a veszprémi Völgyikút Ház lesz a házigazdája az Országos Énekeskanári Versenynek.

Maróti Béla a kanárikkal. Halkan duruzsolnak (Fotó: Orosz Péter)

A verseny ugyan zárt, ott csak egyedül a bíró lehet jelen, de a már szerepelt madarakat 14 órától bemutatják a nagyközönségnek, tudtuk meg Maróti Bélától, a Magyarországi Díszmadártenyésztők Országos Szövetsége énekeskanári szakcsoport elnökétől.A világban nagy kultusza van az énekeskanárik tartásának. Hazánkban a 60-as évekig dívott ez a madárfaj, a számuk mostanában ismét feljövőben van.

A versenyre az ország legjobb tenyésztői érkeznek. Az énekeskanáriknak genetikailag énekelniük kell, de legalább két hónapos, céltudatos tréning, különleges etetés is kell ahhoz, hogy a versenyen a fuvolaszerűen duruzsoljanak. A madarakat a világon mindenhol szabvány premierkalitkákban mutatják be, számok alapján azonosítják, a bíró nem tudhatja, ki a tenyésztő. A madarak különlegessége, hogy csukott csőrrel énekelnek.Maróti Béla Herenden élő, 12-szeres magyar bajnok, gyémántkoszorús tenyésztő. Ő a 80 kanárijából választotta ki a legjobbakat. Az országos versenynek van tétje, hiszen nemsokára világbajnokságot tartanak, a magyar tenyésztők azon is szeretnének eredményesen szerepelni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!