Hétvége

2013.02.21. 12:52

Kreatív kihívásokat keres az öltözködési tanácsadó

Nem sok fiatal tudja még középiskolás korában, hogy mivel szeretne később, felnőttként foglalkozni. Földi-Szilvási Kata azonban azon szerencsések közé tartozik, aki már a gimnáziumban pontosan tudta, hogy számára a cipők és ruhák világa jelenti majd a kiteljesedést.

Napló

A kislánya, Frida születése után pedig már minden részlet a helyére került: baba- és kisgyerek öltözködési tanácsadó lett, vagyis ötletel, rajzol, tervez és mindezeket saját kezűleg meg is valósítja.

Ha a kézügyesség örökölhető, akkor Szilvási Kata és testvérei feltétlenül édesanyjuktól és nagymamáiktól kapták meg ezt a tulajdonságot. A kirakat rendező és dekoratőr anyuka rengeteget foglalkozott három kislányával, akiket a hímzéstől a horgoláson át a varrásig, sokféle kézimunkára megtanított. A lányok mindegyike imádta a kreatív kézműveskedést, nem csoda hát, ha ma már kettőjük életének része is.

A legkisebb testvér, Kata a Vetési gimnázium elvégzése után a Budapesti Könnyűipari Műszaki Főiskolán cipő tervező és készítő szakon végzett. A diploma megszerzése előtt lehetősége adódott egy egy éves ösztöndíjjal Olaszországban, a divat őshazájában tanulni.

Kata tudatos fiatalként elhatározta, hogy a divat világában fog dolgozni

- Itáliában négy hasonló iparművészeti főiskola működik, ezek közül az egyik Faenzában, ahova én is elnyertem az ösztöndíjat. Ez az év hatalmas lökést adott nekem, hiszen rengeteget tanulhattam, több hasznos számítógépes grafikai programot is itt ismertem meg, de a cipő és ruhatervezésben is nagyon sokat fejlődtem - mesélte a második gyermekét március elejére váró 31 éves édesanya. _ Aztán a diploma megszerzése után az akkori Iparművészeti Egyetemen szereztem művészeti menedzser képesítést, majd egy televíziós kereskedelmi csatornánál kezdtem el dolgozni, de folyton visszakanyarodtam a ruhákhoz és a cipőkhöz. Örülök, hogy az élet újra és újra visszasodort, hiszen nekem ez jelenti a kiteljesedést.

Kata első gyermeke, Frida másfél évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, s a vele otthon töltött idő alatt az is világossá vált, hogy az ifjú anyukát a divat hatalmas egészéből a baba- és kisgyerekek öltözködésével foglalkozó szeletkéje érdekli leginkább. Létrehozott hát egy saját honlapot és blogot, ahol kisgyerekes anyukákat lát el praktikus tanácsokkal, kreatív és nagyszerű ötletekkel, amelyek megvalósításában is segít. Saját tapasztalatai alapján alkot hordható és kényelmes gyerekruhákat, kiegészítőket, mint például a magas és puha derekú gyereknadrág, a szoknyaként és nadrágként is hordható kisruha, vagy a csúszásgátló babahajcsat.

 

- Ebben a munkában számomra mindennap újabb és újabb kihívást jelent. Ha adódik előttem egy probléma, akkor napokig kutakodok utána az interneten, adatokat gyűjtök, aztán lerajzolom és megpróbálom kivitelezni. Például engem és más anyukákat is sokszor foglalkoztatott az, hogy vettem a gyereknek egy gyönyörű bodyt, amit jó esetben négyszer-ötször rá tudtam adni, aztán kinőtte és mehetett a fiók mélyére. Sokáig kerestem a világhálón, amíg rátaláltam a patentos body hosszabbítóra, amit meg is varrtam a kislányomnak, amit bárki más ugyancsak könnyedén el tud készíteni.

Az oldalt böngészve még számos remek ötletet magukévá tehetnek a szülők, például azt is, mit kezdjünk azokkal a ruhákkal, amikből sehogyan sem tudjuk kimosni a bébiétel foltját, vagy hogyan készítsünk praktikus játszótéri párnát, amit akár táskának is használhatunk.

Zárásként Kata megjegyezte: - A babacipő vásárlás számomra különösen kényes kérdés, ezzel szakértőként mindig nagyon sokat foglalkozom. Szerintem az anyukákban rengeteg kérdés felmerül, hiszen honnan tudhatnák, mikor kell megvenni az első kiscipőt, annak milyen típusúnak kell lennie és milyen méretet válasszanak. A babacipő kiválasztásánál nagyon fontos, hogy a talp hajlékony legyen és belül rugalmas borítású, a cipő orra legyen széles, a sarokrész pedig stabil. Azt szoktam javasolni, legalább két pár cipőcskét vegyünk a totyogónknak, és még véletlenül se adjuk rá a tesó kinőtt lábbelijét, hiszen a talp lenyomat ugyanolyan egyedi akár a kezeké és az ujjaké.



 

 

Földi-Szilvási Kata baba és kisgyerek öltözködési tanácsadóként az abszolút természet- és bőrbarát organikus ruházattal is kiemelten foglalkozik. Elmondta, az organikus pamutból készült ruhadarabok tapintásra sokkal puhábbak, mint a hagyományos pamutok. További jellemzőik még, hogy száz százalék biopamut szálból készülnek, a ruhákhoz használt cipzárak, patentek króm- és nikkelmentesek, a gombok pedig gyöngyházborításúak. Az organikus ruhák készítésénél felhasznált festékek és egyéb alapanyagok nem tartalmaznak nehézfémeket és formaldehidet. A festést nem mérgező festékkel végzik, tehát a viselet ökológiailag is teljesen biztonságos. A gyárakban szigorú minőség ellenőrzést végeznek, ráadásként pedig a különböző ruhák környezetbarát csomagolást kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!