Hétvége

2013.12.27. 10:35

Staféta Erdélyi Ágnessel

Dr. Páll Zoltán azt kérdezte Erdélyi Ágnestől, hogy milyen terápiás hatása van a zenének.

Mátételki András

- Az egészséges élethez először a testet kell megfelelően ápolni, edzeni, ezért a sportot, a táncot, a mindennapos aktív mozgást én is első számúnak tartom - mondja Erdélyi Ágnes zenetanár, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya. - De fontos a szellem és a lélek ápolása is, amelyben a zene, mint ős-kultúra, a leghatékonyabb eszköz. A zene olyan fizikai rezgés, amely hangszerek és hangszálak segítségével tiszta frekvenciákat szólaltat meg.

Az ember nem csak a fülén át kapcsolódik be ebbe a rezgésbe, de teljes testét át tudja hatni. Gyógyító szempontból a legjobb, ha maga teremti meg ezeket a tiszta hangokat, azaz aktívan muzsikál, így magas rendezettségű agyi és mozgási folyamatokat is létrehoz. Nem rossz, de kevés a zenét gépekből hallgatni. Van gyógyító rezgés és van betegítő rezgés, van felemelő zene és vannak negatív üzeneteket hordozó „hanghatások”. Hat ránk a rezgések tempója, a hangereje, a hangszínek összeállítása, és ha van, a szövege is. Mozart zenéjét szokták pozitív példaként emlegetni, mert a hangszerek kiválasztása, a formai szerkezet, a dallamok és a harmóniák rugalmassága nála olyan rendezett tisztasággal áll együtt, amely az emberi testhez és lélekhez eredendően közel áll.

Erdélyi Ágnes azt kérdezi Jákói Bernadettől, hogyan hat a zene a sérült fiatalokra.

A staféta következő vendége: Jákói Bernadett

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!