Hétvége

2013.12.19. 15:16

Staféta Páll Zoltánnal

Dr. Lakatos László azt kérdezte dr. Páll Zoltán megyei sport főorvostól, hogy milyen a tizenévesek egészségi állapota.

Mátételki András

- A rendszeresen sportolók fizikai felkészültségével nincs baj, csakhogy a fiatalok jó része sokat ül a számítógépnél, kólát iszik, nem megfelelően táplálkozik, ezért sokan elhíznak, rossz a testtartásuk. Az iskolában gyengén teljesítenek, ugyanis  az állapotuk kihat a szellemi tevékenységükre is. Ezért is döbbentett meg, amikor sportolók szülei egy-két hetes felmentést kértek gyermekeiknek, mondván túlterheltek. A sporttal szemben nincs ellenjavallat! Míg hazánkra a gyógyszer-centrikusság jellemző, addig külföldön elsődleges szempont a mozgás, az egészséges táplálkozás, a helyes életvitel, s csak azután jöhet szóba a gyógyszer. Nagyon egyetértek a mindennapos testneveléssel, ami a tanároknak komoly terhet jelent. Németországban és Angliában ezt már régen bevezették. A szigetországban, tudjuk, komoly hagyománya van a kollégiumok közötti versengésnek. Mindemellett szinte minden diáknak kötelező sportolni.

A főorvos hozzátette, bizakodó, hiszen azt tapasztalja, nálunk is egyre többen kezdenek valamilyen sportot űzni. Azt kérdezi Erdélyi Ágnestől, hogy milyen terápiás hatása van a zenének.

A staféta következő vendége: Erdélyi Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!