Hétvége

2014.02.20. 19:12

Staféta Tóth Lászlóval

Múlt heti számunkban dr. Timár Lajos azt kérdezte Tóth Lászlótól, hogy a fiatalok mennyire fogékonyak a népzenére.

Mátételki András

- Az iskolákban az alsósoknak tartok már évtizedek óta foglalkozásokat, ahol bemutatom a népi hangszereket, többek között a citerát, a dorombot, a körtemuzsikát, a pásztorfurulyát, a kecskedudát, a tekerőt - meséli a veszprémi Tóth László népzenész, aki közel három évtizede kötelezte el magát a zenének ennél az ágánál. - Ezt a korosztályt mindenféle hangzás érdekli. Sokszor ritmusjátékokkal kezdünk, ugyanakkor nagyon kedvelik a perkátai kendős táncot, ami játékosan megmozgatja őket.

A nemrég vásárolt kilenc csengettyűmet is bemutatom majd az érdeklődőknek. Az előadásom végén gitározom nekik, s együtt éneklünk el néhány Kaláka és Bródy-dalt. Meggyőződésem, hogy fel kell mutatnunk nekik a jót és a szépet az élet minden területéről, hogy ennek alapján alakuljon ki bennük az értékrend, a választás képessége. Ne a tévéből vegyék át a negatív mintákat. Hiszem, hogy a dalolás, a zenélés jobbá tesz bennünket, mert ez által is építjük, szépítjük önmagunk és egymás lelkivilágát.

Tóth László azt kérdezi Krancz Balázstól, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet területi igazgatójától, hogy a fiatalok mennyire szeretnek dolgozni.

A staféta következő vendége: Krancz Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!