Hétvége

2017.01.19. 17:10

Staféta Csehné Huszics Mártával

Fodor Ildikó azt kérdezi Csehné Huszics Mártától, miképpen segítsük a gyengénlátókat a közlekedésben.

Mátételki András

- Sorstársainak gondot okoz, ha odébb helyezik a buszmegállót, felbontják a járdát, megnyírják az út melletti sövényt, mert eltűnnek az állandó igazodási pontjaik - mondja Csehné Huszics Márta, a vakok és gyengénlátók megyei elnöke. - Az emberek többsége segítőkész, de nem mindenki tudja például, hogy a vakot közvetlenül az akadály előtt kell tájékoztatni arról, hogy mikor kell le- vagy fellépni valamire. Aki látássérültet kísér, legyen kész visszavenni a tempójából. Ahhoz, hogy a látássérült tudja, hogy neki akarnak segíteni, megszólítás után meg kell érinteni a vállát.

Fotó: Mátételki András

- A buszvezetőkre jellemző, hogy nagyon odafigyelnek a fehér bottal közlekedőkre, ha tehetik, előttük nyitják ki az ajtót, s bemondják, hányas járat állt be. A buszon is jól jön a segítség, ha a gyengénlátót az utasok odakísérik a szabad üléshez. Leszállásnál pedig tegyük a kezüket a kapaszkodóra, s ne "húzzuk le" őket a fehér bottal. Szeretnénk, ha a jövőben jobban figyelembe vennék a javaslatainkat, amikor intézményt, utcát vagy netán városrészt újítanak fel, hogy könnyebb legyen a közlekedésünk.

Azt kérdezi Szaller Pétertől, hogyan segítik az utcán, az erdőben élő hajléktalanokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!