Hidegkút

2016.12.20. 09:11

Christkindl-kiállítás Hidegkúton

Hidegkút – A hidegkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat a település karácsonyi műsora keretében Christkindl-kiállítást szervezett Advent negyedik vasárnapján.

Napló-információ

A sváb hagyományt bemutató kiállítás célja az volt, hogy a falu lakói közelebbről is szemügyre vehessék a Christkindl-viseletet és a különböző kiegészítőket, továbbá a régi fotók segítségével bepillanthassanak a múltba, láthassák, hogy milyen volt a Christkindl húsz, ötven, vagy akár nyolcvan évvel ezelőtt.

A Christkindl-is lányok és fiúk december 24-én, reggeltől estig  járják körbe a kis falut, csengőjükkel becsengetve minden házba, melyekbe betérve karácsonyi magyar és német énekeket énekelnek, majd kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánnak a ház lakóinak. A Christkindl-ik szentestére megpihennek, és az esti szentmisén való szereplést követően már ők is szeretteik körében ünnepelnek.

Hidegkúton ez a szép hagyomány sajnos hosszú időre feledésbe merült, azonban a segítőkész asszonyok áldozatos munkájának és a lelkes fiataloknak köszönhetően a közelmúltban sikerült feleleveníteni a Christkindl-játékot, amely közel két évtizede ismét töretlenül él – mindenki örömére.

 

Német Nemzetiségi Önkormányzat

Hidegkút

 

Ismertető:

Régi szokás volt a 12–14 éves leányok karácsonyi játéka a Christkindl-spiel. Hét, esetenként tíz lány vett részt a pásztorjátékban:

Két pásztor, akiket a régi helyi viselet szerint fiúruhába öltöztettek (fehér ingbe és gatyába, gombos mellénybe, csizmába és bokrétával díszített kalapba), kezükben szalagokkal díszített pásztorbotot tartottak.

Az ajándékosztó (Kristkindlein), akinek a fejét bekötötték és a kezébe korbácsot adtak, amivel az ajándék kiosztásakor a rossz viseletű gyerekeket megfenyíthette.

A betlehemi csillagvivő kezében egy nagy korong volt, amit virággal, aranyfüsttel és képekkel díszítettek.

A bölcsővivő kezében egy kisbölcsőt vitt, amelyben a kis Jézus feküdt.

Az üdvözletet vivő (Spruchsäger) a Szűzanya megszemélyesítője volt.

A többieknek nem volt külön szerepük, de erősítették az éneket és a kezükben lévő csengővel a taktust adták.

A pásztorjáték szereplői a szent estén végigjárták az egész falut és az énekes köszöntés után kiosztották az ajándékokat, amit az édesanya szokott titokban átadni: diót, almát, perecet és a karácsonyfát. A felnőttek megajándékozása nem volt szokásban.

Forrás: www.schwaben.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!