Hírek

2006.02.16. 17:53

Jól vizsgáztak a nagybaracskaiak és a csátaljaiak

Nagybaracska  (MTI) - Jól vizsgáztak a nagybaracskai és a csátaljai emberek, a települések vezetése és a megyei közigazgatás is, mert a madárinfluenza megjelenése miatt bevezetett intézkedéseket fegyelmezetten tudomásul veszik, és jól hajtják õket végre - hangsúlyozta csütörtökön Nagybaracskán Gráf József mezõgazdasági miniszter.

Mórocz Zsolt

Rendkívüli mértékben megnyugtatott a tájékoztatás, amit a két település polgármesterétõl, a hatósági állatorvosoktól és a biztosítást végzõ szakemberektõl kaptam - mondta a szakminiszter, aki az országos és a megyei fõállatorvossal együtt látogatott a Bács-Kiskun megyei falvakba, amelyekben szerdán zárlatot rendeltek el, mert elhullott hattyúk és vándormadarak tetemeibõl a madárinfluenza H5 vírusát mutatták ki.

rn

A miniszter hozzátette: meggyõzõdött arról, hogy nem csak az állategészségügy képes a problémák kezelésére, hanem a magyar szakigazgatás is. "Személyes tapasztalatom alapján mondhatom, hogy az emberek nagyon fegyelmezettek, és érzik azt, hogy össze kell fogni, amikor gond és probléma van" - mondta.

rn

Az agrártárca vezetõje találkozott az érintett települések polgármestereivel, a helyi termelõkkel, valamint a nemzeti park munkatársaival. Gráf József bejelentette, hogy vasárnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel együtt ismét Nagybaracskára látogat, ahol helyben nevelt baromfit fognak ebédre elfogyasztani.

rn

Süth Miklós, országos fõállatorvos az MTI-nek elmondta: helyszíni tapasztalatai alátámasztották az írásban kapott jelentést, "az emberek fegyelmezetten, a hatóságokkal együtt megtesznek mindent annak érdekében, hogy lokalizálják a problémát és a vadmadarak között lokalizálják a vírust".

rn

 Az MTI tudósítója találkozott a Duna Dráva Nemzeti Park munkatársaival, akik elmondták, hogy csütörtökön is két hattyútetemet találtak a terület közelében fekvõ Dávod település határában. Az MTI kérdésére az országos fõállatorvos elmondta: a minták úton vannak Budapestre, az Országos Állategészségügyi Intézetbe, a nemzeti referencia laboratóriumba. A vizsgálat eredményétõl függ, hogy kell-e esetleg tágítani a körzetet még abba az irányba is - tette hozzá. Süth Miklós azt ígérte, hogy a mintákat a lehetõ leggyorsabban megvizsgálják a fõvárosi intézetben, hogy minél hamarabb lehessen döntést hozni.

rn

Bács-Kiskun megyében, Nagybaracska és Csátalja körzetében szerdán 16 órától zárlatot rendelt el a Megyei Védelmi Bizottság, mert elhullott hattyúk és vándormadarak tetemeibõl a madárinfluenza H5 vírusát mutatták ki.

rn

 Az uniós elõírásoknak megfelelõen a megyei fõállatorvos véleménye alapján Nagybaracska három kilométeres sugarú védõkörzetre kiterjedõ zárlatot, és 10 kilométeres sugárban megfigyelési körzetet rendeltek, mely Szeremle, Bátmonostor, Csátalja, Dávod és Dunafalva településeket érinti.

rn

A zárlat a 10 kilométeres körzetben 30 napig, a három kilométeresben 21 napig tart, amennyiben nem találnak újabb madárinfluenza miatt elhullott madártetemet. A zárlat baromfi ki- és behozatalát, valamint tenyész tojás és baromfitrágya szállításának tilalmát jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!