Hírek

2009.01.21. 03:28

Gyermekekkel a jobb klímáért

<b>Veszprém</b> - Príma klíma címmel indította útjára programját a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a megye általános iskolái, pedagógusai és diákjai számára.

Németh F. Bernadett

Az egyesület a környezeti nevelés iránt érdeklődő pedagógusok számára szakmai műhelymunkát és tapasztalatcserét szervez február elején. A részt vevő iskolák igényelhetik, hogy iskolájukban gyakorlott szakemberek egy-egy bemutatóórát tartsanak a feldolgozott témakörök közül. 

- Mára a tudósok, kutatók egyetértenek a klímaváltozás tényében, és mi, átlagemberek is egyre könnyebben hisszük el, hogy a folyamatok felgyorsultak. Abban viszont már kevesen biztosak, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a változásokhoz alkalmazkodjunk, illetve a várható hatásokat mérsékeljük - mondta dr. Szalay Tímea, a Csalán egyesület elnöke, környezeti mérnök. 

A Príma klíma (amely a környezetvédelmi minisztérium támogatásával valósul meg) célja az éghajlatbarát megoldások mindennapi életbe való beépítése a gyerekeken keresztül. A program keretében tavaly novemberben rendezték meg az Ablak a Földre játékos környezeti vetélkedősorozat nyolcadik évfolyamát. 

A vetélkedősorozat öt fordulóból áll, a záró fordulóra áprilisban kerül sor, személyes megmérettetés keretében. Ide az első négy fordulóban legjobban teljesítő csapatok kapnak meghívást. A vetélkedő fődíja egy-egy kerékpár a nyertes csapat résztvevőinek. 

A program további elemeként a környezeti nevelés iránt érdeklődő pedagógusok számára szakmai műhelymunkát és tapasztalatcserét szervez az egyesület február 2-6. között.

- Az oktatók az éghajlatvédelmi lehetőségek tárházának megismerésén keresztül aktív motorjai lehetnek a gyerekek széles körű tájékoztatásának - vélte Szalay Tímea. 

- Óriási a felelősségünk abban, hogy a gyermekeinket a várható változásokra felkészítsük, és tudatosítsuk bennük, hogy milyen lehetőségeik vannak a változtatásra. 

Célunk olyan, az iskolai órákon, szakkörökön is alkalmazható foglalkozástár összeállítása, amely szórakoztató formában segíti az összefüggések és a cselekvés szükségességének megértését. 

Azon iskolák pedig, amelyek pedagógusai részt vesznek szakmai műhelymunkáink valamelyikén, igényelhetik, hogy oktatási intézményükben gyakorlott szakembereink egy-egy bemutatóórát tartsanak a feldolgozott témakörök közül. 

A szakmai műhelymunkára és az iskolai foglalkozásokra január 19-ig lehetett jelentkezni, az egyesület honlapjáról letölthető igényfelmérő lap kitöltésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!