Hírek

2009.02.03. 03:28

Egy palack egy forint

<b>Megyei körkép</b> - Az egyik legnagyobb magyar hipermarketlánc 37 hazai üzletében vezeti be azt az új rendszert, amely segítségével az ötösével visszaváltott PET-palackokért öt, az alumínium-dobozokért pedig tíz forintot fizet a környezettudatos vevőknek levásárolható blokk formájában. Környezetvédők szerint ez kevés.

Németh F. Bernadett

Megyénkben három, az áruházlánchoz tartozó üzletben válthatók vissza a PET-palackok és aludobozok: Ajkán, Pápán és Veszprémben. Az üvegvisszaváltó helye- ken üres, tiszta, lapított palackokat vesznek át, az üdítős ezüst- vagy aranyszínű és egyliteres sörösbarna színű PET-palackot nem. 

Az áruház a szelektált hulladékot újrahaszosítókhoz juttatja el. Az új rendszer bevezetésén részt vett Szabó Imre környezetvédelmi miniszter is, aki egy mechanikus palackprést adott át az áruházlánc képviselőinek. 

S éppen a miniszter jelenléte késztette vitára a zöldeket, akik a termékdíjtól várnák a visszaváltásra vonatkozó ellentmondások feloldását, a törvény azonban szerintük nem alkalmas erre. 

Az áruházlánc palackonkénti egyforintos díja egyes vélekedések szerint nem ösztönöz arra, hogy a vásárló a kuka helyett a visszaváltó helyre vigye a megüresedett terméket, míg Európában ma már mindenütt borsos betéti díjat rónak ki a műanyag dobozokra. 

A nagyáruház pedig - szabályozás híján - hazánkban maga szabhatja meg a visszaváltás díját. Más vélekedések szerint viszont, aki valóban környezettudatosan él (s mégis műanyag palackot vesz), ingyen is az újrahasznosítókhoz juttatja el a palackot.

A nagyáruház egyik üzletében ottjártunkkor nem várakozott senki az üvegvisszaváltónál PET-palackkal vagy alumíniumdobozzal. 

A sorban állók között egy fiatal pár ugyan hallott a lehetőségről, ám a férfi üveges sört iszik, a PET-palackot pedig a szelektív gyűjtőbe viszik: nem fogy belőle ugyanis annyi, hogy érdemes legyen otthon tárolni, mondják. 

Egy idősebb férfi nem érti, miért nem lehet egységes rendszert kidolgozni a göngyöleg hasznosítására: számos üvegfajtát nem vesznek vissza, s ha nincs szelektív gyűjtő a lakóház közelében, a kukába kerül. 

Régen a befőttesüvegért fizettek a legjobban, mondja, ma pedig megy a zúzdába. Igaz, beszélgetőpartnerünk nem dobja ki ezeket sem, mert a felesége befőzéskor használja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!