Hírek

2009.02.05. 03:28

Egyénileg nem ellenzik

<b>Megyei körkép</b> - Mi az álláspontja a képviselői költségtérítések elszámolásáról? - tettük fel a kérdést megyénk parlamenti mandátumhoz jutott politikusainak. Többségüket sikerült elérnünk, a megkérdezett képviselők közül senki nem ragaszkodik a jelenlegi rendszer fenntartásához.

Munkatársainktól

Katanics Sándor (MSZP) egyetért azzal, hogy csak számla ellenében lehessen a költségtérítést kapni. Hozzátette: a közhiedelemmel ellentétben ezt a pénzt nem kell igényelni, azt kérés nélkül havonta rendszeresen kapják. 

Az összeg nagysága a képviselő lakóhelyétől függően el-térő. Az igénylés módjának minél pontosabb szabályozását s a menetlevél vezetésének kötelezővé tételét tartja célszerűnek bevezetni. 

Mesterházy Attila
(MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes a miniszterelnök javaslatára odafigyelni, aki azt mondta - s ezzel ő is egyetért -, szűnjön meg az a rendszer, hogy a költségtérítést nem kell számlákkal igazolni. Nagy Jenő (MSZP) arra emlékeztetett, hogy 1994-98 között számlával kellett igazolni a költségeket. 

A mai napig sem tudja, hogy ezen miért kellett változtatni. A képviselőknek a legkellemetlenebb ez a megoldás, mondta, amivel feleslegesen hergelik a közvéleményt. 

Pál Béla
(MSZP) azt hangsúlyozta, hogy már régen rendezni kellett volna ezt a kérdést, mert a képviselőkre sem vonatkozhatnak más szabályok, mint a többi állampolgárra. Ennek érdekében már több javaslatuk volt, amelyek az ellenzék miatt buktak el.

Schwartz Béla és Gőgös Zoltán (MSZP) álláspontja szerint sem lehetnek kivételek a képviselők. 

Deák Istvánné
(MSZP) arra emlékeztetett, hogy pártja 2006-ban már kezdeményezte a képviselői juttatások rendezését, ám mivel kétharmados törvényről van szó, akkor nem sikerült elfogadtatniuk az Országgyűléssel. Számára egyébként inkább teher a költségtérítés elszámolása, mintsem ajándék - jegyezte meg.

Dr. Navracsics Tibor (Fidesz) sincs ellene a tételes elszámoltatásnak. A legnagyobb ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetőjének az a véleménye, a jelenlegi helyzetet valamilyen módon rendezni kell, ő személy szerint bármilyen megoldásra nyitott. Ez a szándék szerepel Gyurcsány Ferenc javaslatai között is. 

Ha a miniszterelnök felvetéséről megkapják a részletes előterjesztést, azt tárgyalási alapnak tekintik - közölte Navracsics Tibor.

Dr. Horváth Zsolt (Fidesz) szerint sem jó a költségtérítések elszámolásának módszere. Helyette világos, egyértelmű és átlátható rendszert akar. Nem örül viszont annak, hogy népszavazás formájában keresik a megoldást, arról a parlamentben kell dönteni.

Bernáth Ildikó (Fidesz) csatlakozott a Horváth Zsolt által elmondottakhoz, mivel az egységes álláspont. Megjegyezte ugyanakkor, hogy kizárólag az MSZP-n múlik, hogy lesz-e valami változás. Hozzátette, hogy a Fidesz kisebb parlamentre vonatkozó javaslatát a szocialisták eddig 67-szer vetették el.

Lasztovicza Jenő (Fidesz) szerint a költségtérítés átalakítása nagyon megbonyolítaná a jelenlegi rendszert, de átalakítását ő sem ellenezné. Az ellenzéki politikus szerint régen baj, ha az emberek ennyire sem hisznek képviselőikben.

Dr. Kovács Zoltán (Fidesz) külföldön tartózkodik, közölték a munkatársai. Dr. Kontrát Károly, dr. Kövér László, dr. Bóka István és Ékes József fideszes országgyűlési képviselőkhöz eljuttattuk a kérdésünket, de lapzártánkig nem kaptunk tőlük választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!