Hírek

2009.02.07. 03:29

Megújul az Arácsi út

<b>Balatonfüred</b> - Az Arácsi út többszakaszos felújítási, illetve építési munkálatainak hosszú évek óta húzódó megkezdéséről döntött a testület. A város egyik legforgalmasabb útján egyoldali járdát építenek, kiszélesítik a nyomtávot és kiépítik a csatornát.

Martinovics Tibor

- Az útépítés jogi előkészítése elég bonyolult feladat, hiszen módosítani kellett a város szabályozási tervét, és a beruházáshoz szükséges telekkisajátítások miatt minden egyes érintett lakóval külön szerződést kell kötnie az önkormányzatnak. 

A kivitelezés ennél sokkal gördülékenyebben megy majd - vélekedett dr. Bóka István. 

A polgármester hozzáfűzte: az érintett lakosok többsége elfogadhatónak tartja az önkormányzat ajánlatát, néhány esetben viszont a területátadás miatt keletkező zöldkár, illetve műszaki kár mértékének megállapításában még tovább egyeztetnek. 

Az Arácsi út átépítése és kibővítése évek óta napirenden van, járda híján több szakaszán is igen balesetveszélyes a gyalogos közlekedés, és az út szélessége sem megfelelő. 

A grémium döntött arról is, hogy támogatja újabb öt társasháznak a panel plusz lakásfelújítási programban való részvételét. 

A pályázati úton állami támogatást nyert lakóközösségeknek az önkormányzat anyagi segítséget nyújt, amely a beruházáshoz szükséges hitel visszafizetését biztosítja. 

Az új programmal mintegy háromszáznegyven lakás külső nyílászáróit cserélik ki, korszerűsítik a tömbházak tető- és homlokzatszigetelését, valamint a fűtésrendszerüket.

- A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felújított házak-ban 30-50 százalékos energiamegtakarítás jelentkezik lakásonként, ráadásul az ingatlanok értéke is növekedik ezáltal. 

A felújítás révén szebb lesz a lakótelep környezete is. 

Ez egy sikeres és hasznos program, ami a városban több mint négyezer embert érint, természetes, hogy ehhez az önkormányzat is hozzáteszi a maga támogatását - érvelt Balatonfüred polgármestere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!