Hírek

2009.02.27. 03:28

Rendészeti képzés indul

<b>Balatonfüred</b> - Rendészeti fakultációs képzés indul a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskolában. A szeptemberben kezdődő, ötéves oktatás a megyében elsőként igyekszik enyhíteni a rendőrhiányt.

Martinovics Tibor

- Jelentős létszámgondokkal küszködik a városi, illetve a megyei kapitányság is. Mindennapi munkám része a toborzás, a létszámhiány csökkentése. 

Ennek ellenére az elmúlt négy évben mindössze egy helyi illetőségű rendőrt tudtam felvenni a kapitányságra, ami nagy probléma, mert az ország más területéről érkezők rövid időn belül elmennek Füredről, igyekeznek lakóhelyük közelében elhelyezkedni. 

Ezért tartottam fontosnak, hogy itt helyben, a megyében is legyen olyan képzés, amely megalapozza a későbbi rendőri pályát. Muszáj gondoskodni az utánpótlásról - magyarázza Anda György füredi rendőrkapitány, aki maga kezdeményezte a szakképző iskolával történő együttműködést.

Az ötéves képzés után a tanulók, ha megfelelnek a fizikai, pszichés, valamint az egészségügyi elvárásoknak, szakiskolába, illetve főiskolára is jelentkezhetnek.

- Előzetes felméréseink alapján van igény erre a képzési formára, amelyet az állami normatív támogatást kiegészítve az iskola fenntartója, a megyei önkormányzat is támogat. Van szabad kapacitásunk, ráadásul a képzéshez szükséges feltételek is adottak az iskolában, hiszen 180 férőhelyes kollégiumunk van, modern tornacsarnokunk. 

Mindenkit várunk, aki kedvet érez a rendőri hivatáshoz, lányokat is. 

A képzés jó alapot nyújt a későbbi szakmai továbbtanuláshoz. Külön öröm, hogy ezzel szélesíthetjük az oktatási palettánkat - vélekedik a fakultatív képzést befogadó Széchényi szakképző iskola igazgatója, aki hozzátette, a tervek szerint egyelőre maximum 31 fős osztályt indítanának, de nagyobb érdeklődés esetén nincs akadálya a képzés kibővítésének. hangsúlyozta: az egyeztető tárgyalások elhúzódása miatt a februári első körös pályaválasztásról lemaradtak, de van mód arra, hogy március 19-20-án az általános iskolák, illetve a tanulóik módosítsák a jelentkezési szándékukat.

Szalay Tibor

- Minden általános iskolába eljuttatjuk a felhívásunkat, remélem, a diákok és szüleik is értesülnek arról, hogy új képzést indítottunk és van lehetőségük még a pályaválasztásuk módosítására - mondja Szalay Tibor, aki hozzátette, az első évben még nyelvi előkészítő megnevezéssel indul az új szak, a későbbiekben viszont már rendészeti fakultációként hirdetik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!