Hírek

2009.02.20. 03:28

Veszélyes térség vár segítségre

<b>Veszprém</b> - A bauxitbányászat miatt katasztrófahelyzet állhat elő azon a területen, ahol az ércet kitermelték - derült ki a megyei védelmi bizottság minapi ülésén.

Varga Domokos Péter

A védelmi bizottság azért ült össze, hogy megtárgyalják a Miskolci Műszaki Egyetem szaktanulmányát, amelyben a bauxitbányászat következményeivel foglalkoztak - közölte az ülést követő sajtótájékoztatón Lasztovicza Jenő. 

A megyei közgyűlés elnöke - aki egyben a védelmi bizottság elnöki tisztségét is ellátja - visszautalt arra, hogy a múlt évben Darvastón eltűnt egy tó vize, beszippantva a mellette ülő horgászt is. A környező településeken - ahol szintén bányásztak bauxitot - súvadások miatt kisebb kráterek keletkeztek. 

Az érintett 40 négyzetkilométeres tájegységben - idetartozik Sümeg, Nyirád és Csabrendek térsége - felmerül a katasztrófa lehetősége, mivel több közművezeték is áthalad rajta.

Amíg bányásztak, rengeteg karsztvizet szivattyúztak ki, ám később a víz elkezdett visszaszivárogni. Ennek következtében a bauxitnak megszűnik a tartóereje, ekkor keletkeznek a súvadások. 

Ezért a védelmi bizottság döntött, felkéri a közművek tulajdonosait, a kitermelés térképeivel rendelkező bauxitbányát és a megyei katasztrófavédelmi vezetőt, készítsenek el egy térképet, melyen az érintett körzetben pontosan kijelölik a közművek helyét. A térképek elkészítésére kéthetes határidőt szabott ki a védelmi bizottság.

A katasztrófa lehetőségét is magában hordozó helyzetről értesítik a miniszterelnököt és az illetékes minisztériumokat - döntötte el a bizottság. A vizsgálati anyag birtokában kérik az állam segítségét a katasztrófahelyzet megelőzéséhez, a közművek kiváltása ugyanis többmilliárdos kiadást jelent. 

Lehet, hogy két évig sem lesz semmi gond, de lehet, hogy két hét múlva következik be valami nem várt esemény - zárta a tájékoztatót Lasztovicza Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!