Hírek

2009.03.17. 03:28

Közlekedés a zebrán

<b>Veszprém</b> - Információk szerint a leendő KRESZ-módosítás nem tér ki a gyalogosok különleges védelmére, például kötelező megállásra átkelési szándék esetén, ugyanakkor a jelenlegi szabályok is sok védelmet nyújtanak számukra.

Halmos György

A KRESZ azt írja elő, hogy az autósoknak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel kell megközelíteniük a gyalogátkelőket. A jogszabály viszont nem határozza meg, hogy pontosan mi számít mérsékelt sebességnek. 

A tervezet szerint - ami elbukott - a gépkocsivezetőknek húsz méterrel a kijelölt gyalogátkelőhely előtt 30 kilométeres óránkénti sebességre kellett volna lassítaniuk. 

A tervezett módosítás egyik indoka az volt, hogy tavaly májusban egy autós a zebrán gázolt halálra egy nagymamát és unokáját Pécsen, de az adatok szerint az uniós átlagnál jóval több zebrán történő gyalogosgázolás történik hazánkban, mint a nyugat-európai országokban. 

Az éremnek két oldala van, vagyis sokszor nemcsak a gépkocsivezetőkön, hanem a kerékpárosokon és a gyalogosokon is múlik, hogy milyen és mennyire veszélyes helyzetbe kerülnek a közlekedés során. 

Egy nemrégi megyei ellenőrzés tapasztalata az volt, hogy sok biciklis és gyalogos nincs tisztában a rá vonatkozó szabályokkal. A két hónapos akció során 279 gyalogost és 1500 biciklist ellenőriztek. 

A gyalogosok leggyakrabban hirtelen, körültekintés nélkül léptek az autók elé, 35 esetben a tilos jelzés ellenére mentek át a zebrán, 51 esetben pedig tiltott helyen keltek át az úton. A kerékpá- rosoknál a leggyakrabban előforduló probléma a kanyarodás szabályainak megsértése volt, de 72 esetben hiányzott a kötelező tartozék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!