Hírek

2009.04.06. 02:29

Magyar Stroke Társaság - Az életért kampányolnak

Veszprém - Míg a szívinfarktus igen erős fájdalommal jár, és ezáltal az orvosi segítség kérésének elodázása fel sem merül, addig az agyi érkatasztrófa általában enyhe tüneteket produkál, így a betegek nem veszik komolyan, halogatják az orvoshoz fordulást.

Martinovics Tibor

Gyakran csak napok múlva kerülnek kórházba, pedig a stroke-os beteg is azonnali, sürgős kórházi kezelésre szorul. A Magyar Stroke Társaság ezért kampányba kezdett. A Ne késlekedj elnevezésű akcióval igyekszik minél szélesebb körben tudatni: a jellegzetes tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

A stroke nyolcvan százalékban az agyinfarktus, vagy-is az agyat ellátó ér elzáródása miatt, húsz százalékban pedig agyvérzés, az agyat ellátó ér megrepedése miatt következik be.

Féloldali végtaggyengeség, zsibbadás, de lehet csupán ügyetlenség is, látászavar, esetleg féloldali vakság, a beszéd vagy megértés zavara, részegekére emlékeztető beszéd, a száj félrehúzódása, nyelés- és egyensúlyzavar, járásbizonytalanság - ezek a leggyakoribb tünetek, intenzitásuk nagyon eltérő, de stroke esetén szinte mindig az említettek közül néhány együttesen lép fel. 

A maradandó agyi károsodással járó állapothoz vezető tünetek gyakran csak átmenetileg, olykor csupán percekre jelentkeznek, majd rendszerint maguktól megszűnnek. 

Ez az úgynevezett átmeneti agyi keringési zavar, mely súlyos betegséget jelent. Ha ilyenkor nem kerül kórházba azonnal a beteg, gyakran a következő hasonló tünet már maradandó, végleges károsodást okoz - vallják a szakemberek. 

Ezért nagyon fontos, hogy a beteg vagy a környezetében lévők az említett tünetek észlelésekor azonnal forduljanak orvoshoz, hívják az Országos Mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, hiszen az időben érkező beavatkozás rendkívül fontos. 

A beteg túlélési, valamint a mihamarabbi és legkevesebb visszamaradó tünettel járó gyógyulási esélyeit az befolyásolja, hogy milyen hamar kerül ideggyógyászati vagy úgynevezett stroke osztályra. 

Az agyvérzésnek fő oka a magas vérnyomás. Az agyinfarktusnak két közvetlen oka az agyi ér elmeszesedése miatt vérrög kialakulása, illetve meglévő szívbetegség, például szívritmuszavar, billentyűmeszesedés, korábbi szívinfarktus. 

Az érelmeszesedés, az agyinfarktus és az agyvérzés legfontosabb kockázati tényezője a magas vérnyomás. (Magas vérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha legalább három alkalommal, nyugalmi állapotban a vérnyomás 140/90 Hgmm felett van.) 

A vér emelkedett koleszterin- és zsírtartalma is veszélyforrás, mint ahogy a cukorbetegség is, lévén a diabéteszbetegeknél már fiatalabb korban is kimutatható az érelmeszesedés. Jelentős kockázati tényező a dohányzás, illetve az elhízás, azon belül is a hasi elhízás. 

A kórházba kerülő betegen az ideggyógyászaton EKG- és vérvizsgálatot végeznek. Sürgősséggel koponya-CT készül, aminek a segítségével el lehet különíteni az agyinfark- tust az agyvérzéstől. 

Amennyiben a beteg az agyinfarktus tüneteinek kialakulását követően azonnal kórházba kerül, és a koponya réteg Rtg-vizsgálat kizárja az agyvérzést, lehetőség nyílik az agyi eret elzáró érrög feloldását célzó kezelésre. 

Ez csak akkor kísérelhető meg, ha a tünetek és a kezelés elkezdése között 3 óránál több idő nem telik el. Így érthető, hogy miért fontos a betegek mihamarabbi kórházba juttatása. Ha a tüneteket agyi infarktus okozza, a beteg a vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszert is kap. 

Ez már a másodlagos megelőzés, az újabb agyi érkatasztrófa kivédését szolgáló kezelés része. Emellett a nyaki erek ultrahangos vizsgálata elengedhetetlen az agyi érkatasztrófában szenvedő betegnél. 

Amennyiben az agyat ellátó verőér súlyos szűkülete derül ki és a beteg állapota lehetővé teszi, az ér műtéti úton tisztítható meg. A betegek felépülésében a már az első napokban elkezdett gyógytorna, rehabilitáció tölti be talán a legfontosabb szerepet. 

Bár az agyi érkatasztrófa tünetei percek alatt alakulnak ki, a javulás fokozatos, gyakran hónapokba telik. Első fázisa már a kórházban elkezdődik. 

Kezdetben passzív, majd aktív tornát az ágyban, ülés-, állás- és végül járásgyakorlatokat jelent. Ha az izomerő megfelelő mértékű, a mindennapi élethez szükséges funkciók fejlesztése a következő lépés.

A rehabilitáció speciális területe a beszédzavar kezelése logopédus segítségével. A rehabilitációt, mivel a javulás elhúzódó, a kórházi kezelés után is folytatni kell. 

Erre a speciális rehabilitációs osztályokat és a beteg otthonába kijáró gyógytornászok, logopédusok segítségét lehet igénybe venni. Ez a komplex rehabilitációs program segítheti át a beteget és családját azon a testi és lelki megterhelésen, melyet az agyi érkatasztrófa okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!