Hírek

2009.05.21. 02:29

Város új szökőkúttal

Balatonfüred - A közel kétmilliárd forintos Balaton ékköve pályázat keretén belül a Vitorlás téren új, egyedi tervezésű élményszökőkutat, illetve fastéget, úgynevezett Gyönyördét építettek. Az eddig szinte holt térre rögvest élet költözött, sőt úgy tűnik, új látványossággal gazdagodott a város.

Martinovics Tibor

- Azt szerettük volna, hogy a tér, hűen a pályázat nevéhez, valóban a város egyik ékkövévé váljon. Ezt úgy gondolom, sikerült elérnünk. A tihanyi panorámát nyújtó, ücsörgésre, napozásra is lehetőséget adó fastég, az úgynevezett Gyönyörde, illetve a süllyesztett medencés, kővel burkolt, sajátos szökőkút új hangulatot ad a térnek. 

Mindkettő már önmagában esemény, izgalmasabbá teszik a teret - vélekedett a város alpolgármestere. Kutas Árpád kérdésünkre elmondta, a szezonálisan működő szökőkút kivitelezése ugyan közel harmincmillió forintba került, és a jelentős vízpárolgás miatt a fenntartása sem lesz olcsó, mégis úgy tűnik, megérte a beruházás, hiszen már az első hétvégén több százan, helyiek és turisták egyaránt álldogáltak és fényképezkedtek mellette, sőt többen, főleg gyerekek fürdőruhára vetkőzve be is álltak a vízsugarak közé. 

- Egy új élményt és látványosságot adó közösségi tér lesz ez - tette hozzá az alpolgármester, aki ígéri, a város a későbbiekben sem lesz semmi jó elrontója, a szökőkút használatát nem kívánják szigorú korlátok közé szorítani. 

A szökőkutat a több városi fejlesztésben, így például a Zákonyi sétány rekonstrukciójában is részt vevő Wallner Krisztina táj- és kertépítész álmodta meg. Ő Sopronban már tervezett egy ehhez hasonló süllyesztett szökőkutat, de ott azt csak ritkán üzemeltetik, így nem éri el a kellő hatást. Wallner Krisztina reméli, hogy Balatonfüreden megfelelő üzemeltetés mellett igazi látványosság, közösségi térformáló elem lesz majd a szökőkút, amelyet a Füreden járók azonnal birtokba vettek.

Ezek is érdekelhetik