Hírek

2009.06.27. 02:28

Több maradhat a zsebben

Várpalota - A mezőgazdasági termelőknek három, jól elkülöníthető csoportjuk van, melyek közül a kettős könyvelést vezető vállalkozások a leginkább átláthatók.

Varga Ibolya

Pozitív és negatív gondolatokat egyaránt kivált Bajnai Gordon miniszterelnöknek a tegnapi lapunkban megjelent interjúja Bátor Árpádból, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége alelnökéből, aki a szövetség megyei szervezete, a Juh Terméktanács és a Palota-Vidék 2000 Zrt. elnöke is: 
- Kedvező a vállalkozásoknak, munkaadóknak és a munkavállalóknak is az, hogy csökken a bérek adóterhelése. Ezzel több marad a zsebekben és kevesebb lesz a munkaadók kiadása. Azt nem tartom valószínűnek, hogy csak emiatt több munkahelyet teremtenek a jelenlegi helyzetben. A mezőgazdaságban semmiképpen. Tény, hogy az agráriumban a hazai átlagbérek kétharmadát keresik meg az emberek. Több maradhat a zsebükben. Az általános forgalmi adó (áfa) emelése miatt valószínű, hogy húsból a jelenlegi harminc százaléknál több kerül a feketepiacra. Az agráriumban az őstermelők és a családi vállalkozások eddig is érvényesíthettek adókedvezményeket, a kettős könyvelést vezető vállalkozások nem. Az első két kör nem számolja fel az áfát, viszont drágábban vásárol. Ez a feketegazdaság felé tolja. Az élelmiszerek áfa-emelését zömmel a mezőgazdasági termelők fogják lenyelni, mert a kereskedelem nem akar árat emelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!