Hírek

2009.07.15. 02:29

Kiútkeresés segítséggel

Lesencetomaj - Biztatók az eredményei annak a programnak, amit a regionális munkaügyi központ indított tavaly a munka nélküli cigányok támogatására.

Győrffy Árpád

A projekt kezdeményezője a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) volt, és egyúttal a pápai székhelyű szervezet vállalta a lebonyolítást is. 

A tavaly nyáron indult képzési szakaszban 14 középfokú végzettséggel rendelkező személy az országos képzési jegyzékben szereplő közösségfejlesztő asszisztens képesítést szerzett, 30 másik, minimum általános iskolai végzettséggel rendelkező résztvevő pedig személyi segítő képzésen vett részt. 

A program a képzés mellett átmenetileg foglalkoztatást is jelent. Az ötvenmilliós költség 90 százalékát a munkaügyi központ finanszírozza, a 10 százalékos önerőhöz szükséges ötmillió forintot pedig a megyei önkormányzat biztosította. 

A pápai önkormányzat helyiséggel, adminisztrációs segítséggel támogatja a lebonyolítást. A projekt állásáról, az eddigi eredményekről a múlt héten tartottak megbeszélést az egyik érintett településen, Lesencetomajon. A rendezvényt is két helyi segítő, a faluban lakó Orsós István és a monostorapáti Kiss János szervezte meg. 

A résztvevőket köszöntő Mészáros László polgármester és Völgyi Antalné iskolaigazgató egyaránt azt hangsúlyozta, hogy csak a társadalom különböző csoportjai közötti együttműködés erősítése hozhat igazi eredményeket. 

Nagy Natália,
a nyolc településen működő szociális és gyermekjóléti szolgálat vezetője nagyon hasznosnak tartotta, hogy a cigányok körében segítőket találtak. 

Így könnyebben szót értenek a különböző problémákkal sújtott személyekkel, családokkal. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a rendkívül nehéz anyagi helyzetben sok munkára lesz szükség, nem lehet gyors eredményre számítani. 

Holdosiné Bánhegyi Ildikó,
a program szervezője és egyben a pápai cigány kisebbségi önkormányzat vezetője is úgy vélte, hogy a helyi segítők elsősorban a cigányok és a szociális, egészségügyi, illetve oktatási intézmények közötti közvetítőként tudnak hasznosak lenni. 

Nagyobb programok lebonyolítására nincs fedezetük, de így is sokféle érdekes rendezvényt szerveztek már eddig is főleg a gyerekeknek. Szerinte a jövőben is ezt a korosztályt kell megcélozni. 

A program igazi eredménye az lenne, ha az érintett településeken felismernék, hogy szükség van az ilyen segítőkre, és tartósan munkát adnának nekik. 

Kozák János,
a Macifész elnöke is ebben látná az igazi megoldást. Tapasztalatai szerint a sok pénzt felemésztő köz-ponti programokat nem lehet megvalósítani. 

A különböző pályázatokon való indulást lehetetlenné teszi a megfelelő saját erő hiánya és az utófinanszírozási rendszer. 

Az önkormányzatoknak meg kellene teremteni a lehetőséget arra, hogy a közösségi feladatokra kiképzett cigányok tudása, munkája hasznosulni tudjon - hangsúlyozta a program résztvevői előtt a Macifész elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!