Hírek

2009.08.31. 02:27

Finnugor egyetem

Badacsonytomaj - Tizenötödször rendezték meg, idén második alkalommal Badacsonytomajon a Collegium Fenno-Ugricum és a Nyugat-magyarországi Egyetem uralisztikai tanszékének szervezésében az orosz nyelvű hungarológiai nyári egyetemet a finnugor népek képviselői számára.

Deák Dóra

- Oroszországi nyelvrokonaink közül tizenhárman érkeztek: mordvinok, udmurtok, komik, marik, karjalaiak és vepszék, akik között volt újságíró, pedagógus, köz- igazgatási dolgozó és egyetemista is - sorolja prof. dr. Pusztay János, a program szervezője. 

A kéthetes program résztvevői aktuális kérdésekről tartottak előadást: - Nyelvpolitikai kérdésekről beszéltünk, bemutattuk a magyarországi kisebbségek helyzetét, amit összevetettünk az ő országukban tapasztaltakkal, de áttekintést adtunk egyebek között a magyar irodalomról vagy a magyarok eredetéről is. 

Az előadók között szerepelt például Tamás Pál, az MTA Szociológiai Intézetének igazgatója vagy Fodor István, a Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója - közölte a professzor, aki hozzáfűzte, a résztvevők minden reggel gyakorlati bevezetést kaptak a magyar nyelvbe, levezetésül pedig magyar népdalokat és néptáncot tanultak.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!