Hírek

2009.08.05. 02:29

Körforgalom - A pénzen múlik - A lámpás kereszteződés mára már elavult

Veszprém - Legközelebb a Budapest út- Jutasi út kereszteződésében szeretnének kialakítani a megyeszékhelyen körforgalmi csomópontot.

Varga Domokos Péter

Erről a polgármesteri hivatal városfejlesztési és város-üzemeltetési irodájának vezetője tájékoztatta lapunkat. Schmidt Istvántól megtudtuk, belterületi utak fejlesztésére írt ki pályázatot a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, ezen kíván részt venni a város. 

A városközpontban és az oda vezető fontosabb útvonalakon a forgalom át-eresztését ma még elsősorban közlekedési lámpákkal oldják meg. 

Sokkal jobb hatásfokkal működnek azonban a körforgalmak, ezért az anyagi lehetőségek és műszaki paraméterek függvényében minél több kereszteződésben szeretnének ilyet kiépíteni. 

A megyeszékhelyen az egyik legforgalmasabb csomópont, a Hotel Veszprém előtt a Budapest út-Jutasi út kereszteződés átalakítására, a völgyhíd rekonstrukciójával együtt a mostani pályázaton szeretne közel 400 millió forintot nyerni az önkormányzat. 

Ha ez a csomópont kiépül - a tervek szerint már 2010-ben -, az maga után vonja az ide csatlakozó útvonalakon is a körforgalmak kialakítását. 

Ilyen helyszínek például a Kopácsi út-Jutasi út, a Budapest út-Bajcsy-Zsilinszky úti kereszteződés vagy a Radnóti tér. 

Az utóbbiakkal együtt a költségek milliárdos nagyságrendre rúgnának, ezért ezeket az átalakításokat csak hosszú távon tervezi elvégezni a város. 

A Hotel Veszprém előtti körforgalmat a hely adottságai miatt a gördeszkázók, görkorcsolyázók által használt tér felé lehetne kiterjeszteni. 

Ezért az extrém sportágak művelőinek - akik között világ- és Európa-bajnok is akad - új helyszínt alakítanának ki, valamelyik sportlétesítmény közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!