Hírek

2009.08.03. 02:29

Szakrendelőt építenek európai uniós pénzből

Zirc - Szeptember elején elkezdődik az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a 888 millió forintból megvalósuló szakrendelő építése, amelyet a tervek szerint jövő év végén adnak át.

Mátételki András

Pénteken a beruházás beharangozójával egybekötött sajtótájékoztatón Ottó Péter polgármester elöljáróban elismeréssel szólt az épület tervezőjéről, Lohrmann Máriáról, majd rövid áttekintést adott a város egészségügyi fejlődéséről. 

Elmondta, Magyarországon az 1850-es évekig 33 kórház működött, megyénkben a veszprémi, ahová akkor is nehéz volt bejutni a bakonyi falvakból. 

1855-ben kezdődött a gyűjtés, hogy a városban saját kórház épülhessen. Erre 45 évet kellett várniuk a zircieknek, ugyanis ennyi idő alatt gyűlt össze 40 ezer forint. 

Az új létesítményt 1900-ban adták át. Kilencvenhat esztendővel később azért tüntettek a zirciek, hogy ne szüntessék meg az aktív ágyakat. 

Tiltakozásukat ugyan siker koronázta, ám 2007-től a kórházban már csak krónikus és rehabilitációs ellátás zajlik. Az időközben felhalmozódott 80 milliós adósságot sikerült részben lefaragni, de a mentőövet a megyei kórház dobta, amikor 2008 márciusában intézményfenntartó társulási szerződést írtak alá. 

A polgármester megjegyezte, második nekifutásra, idén májusban elfogadták pályázatukat: 888 millió forint uniós pénzből megvalósulhat a térség szempontjából is jelentős szakrendelő, ehhez az önkormányzatnak 88 millióval kell hozzájárulnia. a megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta: Az egész megyéért felelősséggel tartozunk. 

Dr. Rácz Jenő,
a megyei kórház főigazgatója arra világított rá, hogy a világban zajló egészségügyi reformokban miért nem találták meg a közös megoldást. 

Kijelentette, a gyógyászat jelenlegi rendszere nem hatékony, szükség van a változtatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!