Hírek

2009.09.17. 02:29

Öngyógyító folyamatok - Egymást segítő családok

Bakonybél - A Tegyünk együtt a gyermekekért országos program keretében idén tizennyolcmillió forint gyűlt össze. A befolyt összeg-ből a kétezer daganatos gyermeket kezelő Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tagintézményei egy oktatási centrumot kívánnak létrehozni a településen.

Martinovics Tibor

- Ez egy régi terv. Húsz év tapasztalatát sűrítettem ebbe a programba, amely elsősorban az öngyógyító folyamatokat igyekszik beindítani. Bakonyszücsön, a daganatos betegek rehabilitációs lelki otthonában ennek az alapjait már leraktuk és alkalmazzuk. 

Tulajdonképpen egy relaxációs oktatási centrumot szeretnénk létesíteni Bakonybélben. Egyrészt egy jól átgondolt képzéssel a gyógyításban részt vevő orvoscsoport szakembereinek, illetve az érintett szülőknek segítenénk a betegség kezelésében, az ahhoz való viszonyulásban, az egymással való konzultációban. 


Sólyom László köztársasági elnök is ellátogatott Bakonyszücsre

Tehát a belső képzésen lenne itt a hangsúly, amelyben fontos szerepet kapna a tapasztalati úton megszerzett tudás. Másrészt ez a centrum befogadná azokat a beteg gyerekeket, akiknek az állapota még nem vagy már nem engedi meg azt, hogy nagyobb közösségben töltsék napjaikat. 

A modell alapja a család. Vagyis egy a nehezén már túl lévő család segítene az éppen a betegséggel küzdő gyereknek és szüleinek. Kiscsoportos terápia ez, ebben a formában lehet a legjobban átadni és elsajátítani a betegséggel történő megküzdési stratégiákat - fogalmazott a centrum létrehozását kezdeményező dr. Bakos Tóth Márta, aki a bakonyszücsi otthon vezetője is. 

A bakonybéli önkormányzat évek óta fenntart erre a célra a település központjában egy ingatlant. Bakos Márta úgy véli, a kapott támogatásból végre megvehetnék az önkormányzattól a területet és elkezdhetnék a rajta álló ház átépítését. 

- Ez egy ideális helyszín. Kedvezőek az infrastrukturális lehetőségek, a környezet, az erdő közelsége pedig nagy ajándék, én hiszek a segítő természetben - így Bakos Márta. 

A település polgármestere, Baky György elmondta, minden segítséget megad az önkormányzat, hiszen rendkívül fontosnak tartják a súlyos beteg gyermekek utógondozását. 

- Az épület korábban öregek napközi otthonaként működött. Valóban évek óta fenntartjuk az ingatlant, hiszen Bakos Mártáék eddig is jelentős eredményt értek el a daganatos gyerekek rehabilitációjában, centrumlétesítési szándékukat mindenképpen támogatjuk. 

A Danone Kft. tizenegy éve indította el a szakminisztériumok és önkormányzatok által is támogatott társadalmi programját, amelynek köszönhetően az elmúlt években összesen kétszázhatvanmillió forinttal segítették a magyarországi daganatos gyermekek gyógyítását. 

A kezdetekben a beteg gyermekek rehabilitációjának fejlesztését támogatták, majd később egyre nagyobb hangsúlyt fektetettek a tumoros gyermekek egészséges és kiegyensúlyozott klinikai táplálkozásának segítésére, hiszen a kezelések során a rákos gyermekeknek a kemo- és sugárterápiák miatt, amelyek erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, több mint kétharmada alultáplálttá válik, köztük jó néhányan súlyos állapotba kerülnek. 

- Az elmúlt években megteremtettük a gyermekek megfelelő klinikai táplálkozásának szakmai alapjait, célunk most az, hogy ezeket a gyermekonkológiai hálózat egészében bevezessük. 

Ennek a munkának lesz az egyik szakmai központja a Bakonybélben épülő oktatási centrum - mondta dr. Kiss Csongor professzor, a Magyar Gyermekorvos Társaság gyermekonkológiai és hematológiai szekciójának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!