Hírek

2009.10.02. 02:29

Nem példátlan - OEP - Júliustól ellenőrzik a háziorvosok munkáját

Megyei körkép - Egységes, számon kérhető, a betegellátás színvonalát növelő ellenőrzési rendszert vezetett be a társadalombiztosító a háziorvosoknál. Az ok egyszerű: jelenleg nagy különbségek vannak az orvosok nyújtotta ellátások színvonalában.

Martinovics Tibor

Az idén júliusban elindított minőségbiztosítási program célja, hogy megszüntesse az ellátók szolgáltatásai közti különbségeket, és nem mellesleg a lakosság megelégedésére elérni egy általános, átlagos, jó színvonalat.

Júliustól a háziorvosok munkájának tucatnyi elemét elemzik hónapról hónapra, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár októberre ígéri az első személyre szabott, összehasonlító adatokat.

A július elsején útjára bocsátott programban minden hazai háziorvos automatikusan vesz részt, mivel az elemzéshez szükséges adatokat az OEP-nek kötelezően küldött jelentéseikből gyűjtik össze.

A program elsődlegesen azt vizsgálja, hogy milyen az orvosok betegségmegelőzési tevékenysége (védőoltások, szűrés és gondozás), valamint magát az ellátást, azon belül is a hazai egészségügy három szintjének - alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátás - kapcsolatát. Elemzik a koleszterin-szűrést, az infarktus utáni gondozást, a magas vérnyomás, valamint a cukorbetegség kezelését, a stroke (agy- érkatasztrófa) előfordulását.

Vizsgálják az antibiotikumos kezeléseket, a beutalási gyakorlatot, s azt, hogy a háziorvosok milyen mértékben végzik el a praxisukba tartozókon az egyszerű, egyébként jogszabály előírta vizsgálatokat, mint például a testsúly- vagy vérnyomásmérés.

A program arra épül, hogy az egész-ségügyön belül a háziorvosok vannak a legszorosabb kapcsolatban az emberekkel - legyenek azok betegek vagy egészségesek. Ebből adódóan az ő munkájuk alapvetően befolyásolja egyrészt a betegellátás, másrészt az egészségügyi rendszer működését és hatékonyságát.

Elsődlegesen a háziorvosok javíthatnak a társadalom egészségtudatosságán, a döcögő szűrőprogramok beindításán, illetve a sokat kritizált betegutak megtervezésében is nagy szerepük van.

A program, amelynek kialakításába a szakmai szervezeteket is belevonták, nem példa nélküli, Európa több országában is működik ehhez hasonló rendszer - nyilatkozta több fórumon is a program egyik megalkotója, Kőrösi László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár helyettes főosztályvezetője.

Az érintettek persze nem fogadták kitörő örömmel az új programot. A háziorvosok között általános a vélekedés, hogy előbb megfelelő hátteret és finanszírozást kellene biztosítani az orvosoknak és csak utána vizsgálni a munkájukat.

A neve elhallgatását kérő megyében dolgozó doktor szerint a háziorvosoknak az utóbbi években több olyan intézkedésnek kellett megfelelniük, amelyek csak nehezítették a mindennapi feladatok ellátását, a megnövekedett adminisztrációs terhek pedig a gyógyítástól veszik el az energiát.

A háziorvos úgy véli, elsősorban ezen kellene minél előbb változtatni, a szaktárca beláthatná, hogy nincs értelme az ilyen mértékű szakmán belüli bürokráciának. Ráadásul mindig veszélyes statisztikák alapján összehasonlítani egyes emberek munkáját, jelen esetben különböző, egymástól több szempontból is eltérő praxisokban dolgozó orvosok teljesítményét - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!