Hírek

2010.01.07. 14:33

Kiáltvány a cukorbetegekért

Veszprém - Egy leendő nemzeti diabates program alapjául is szolgálhat az a kiáltvány, amelyet a múlt év végén rendezett veszprémi diabetes nap résztvevői most publikáltak.

Martinovics Tibor

Magyarországon elsőként itt a megyében döntéshozók, szakemberek, egészségügyi szolgáltatók, betegek illetve a betegszervezetek képviselői együttesen megalkottak egy akciótervet, amely összefoglalja, mit lehetne tenni a cukorbetegség ellen - jelentette be a megyei kórházban tartott sajtótájékoztatón dr. Vándorfi Győző,  a veszprémi kórház diabates centrumának vezető főorvosa.

A kiáltvány egyebek mellett rögzíti: minél előbb szükség lenne egy nemzeti diabetes stratégiára, amely összesíti a rohamos ütemben terjedő betegséggel szembeni teendőket.

A cukorbetegséget kiemelt népegészségügyi problémaként kell kezelni, fejleszteni kell a prevenciót és a gyógyítást, a jelenleginél több és hatékonyabb szűrővizsgálati programra lenne szükség és sűrgős átlakításra szorulna az egészségügyi ellátórendszer is - áll a kiáltványban.

- Jelenleg az alap és a szakellátás nem segíti egymást, pedig a kettő összehangolásával jóval hatékonyabb lehetne a betegség kezelése - fogalmazott Vándorfi Győző, aki kiemelte: az országgyűlési képviselőktől az egészségügyi rendszer átalakítását, az önkormányzatoktól a prevenció segítését és az alapellátás erősítését, míg a házi orvosoktól a szűrővizsgálatok élénkítését várnák.

A rendezvényen a Magyar Diabetes Társaság elnöke tartott előadást.

Dr. Winkler Gábor hangsúlyozta, a cukorbetegség egyre fiatalabb korban jelentkezik, súlyos szövődményekkel jár, rontja az életminőséget és jelentősen csökkenti a várható élettartamot. Magyarországon jelenleg a lakosság közel tíz százaléka cukorbeteg, a betegség miatt évente 2500 amputációt végeznek.

- A betegség várható terjedési üteme döbbenetes, nem kétséges, világjárványról van szó. Nagyon fontos, hogy a diabetes kezelésére átfogó program készüljön, összefogásra van szükség, úgy ahogy ezt itt Veszprémben tették - vélekedett Winkler Gábor.

A rendezvény végén az elkészült kiáltványt átadták a jelen lévő térség jelen lévő országgyűlési, illetve önkormányzati képviselőinek. 
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!