Hírek

2010.05.24. 08:16

Apadnak északon a folyók, helyenként bontják a homokzsákokat

Tovább csökkent a védelmi készültség Magyarország folyói és a veszélyeztetett települések mentén, hétfő reggelig még 334 ember mindig nem tudott visszatérni otthonába.

MTI

Már nincs elzárt település Borsodban

Ismét megközelíthető személyautóval Tornabarakony és Tornaszentandrás hétfő délutántól, így már nincs árvízzel körbezárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t. A Bódva víze öntötte el a két két települést, még május 16-án, azóta csak teherautókkal, traktorokkal lehetett bejutni a falvakba, az útzárat csak hétfőn tudták feloldani.
A megyében ugyanakkor a Felsőgagy-Krasznokvajda, Tiszaújváros-Kesznyéten úton még nem, több más úton csak igen nehezen, helyenként egy nyomsávon lehet közlekedni.
Továbbra sem üzemel Ároktőnél és Tiszalúcnál a tiszai komp, Muhi és Köröm között pedig a Sajón átkelő komp.

Sok helyen még védekeznek

 Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő reggel elmondta: Borsodban 683 ember - ebből
katasztrófavédelemtől 31, 169 tűzoltó, 23 rendőr, a speciális mentőszervezet 10 embere, valamint 450 lakos, társadalmi szervezetek képviselői, önkéntesek - dolgoztak az árvízvédelmen.
Az ezredes közlése szerint a megyében továbbra is 37 település, 1523 épült és 2800 ember veszélyeztetett, a kitelepítettek száma országosan összesen 334 fő, csak borsodban 208 ember kényszerül elhagyni otthonát.
Azokról a területekről, ahonnan már visszavonult a víz, az ÁNTSZ szakmai ellenőrzése mellett zajlik a fertőtlenítés. Az elöntött területeken eseti jelleggel, elszórtan 30 esetben észleltek fertőzést, amit az ÁNTSZ felügyeletével kezelnek, így ez nem minősül járványnak - mondta az OKF szóvivője.
Győr-Moson-Sopron megyében, Mezőörsön a Cuhai-Bakony ér visszahúzódott a medrébe, az elöntött ingatlanok tulajdonosai visszamehettek otthonaikba, de sok pincéből a magas belvíz miatt még nem lehet szivattyúzni. A lakhatatlan épületek lakói továbbra is rokonoknál vannak elhelyezve. Az árvíz által veszélyeztetett 187 lakóházból 27 még nem alkalmas arra, hogy a lakók visszaköltözzenek.
Az OKF szóvivőjének közlése szerint Tolna megyében, Regöly településen a Pacsmagi halastavaknál tovább folyt a homokzsákos védekezés, mert a töltésmagasításra megépített nyúlgát több helyen szivárgott, így annak helyreállítására és a bordás megtámasztására volt szükség. A védekezési munkát 40 ember 5 szivattyúval végezte. Csikóstőttősről korábban kitelepített 47 fő továbbra sem térhetett vissza otthonába.
Vasárnap a tűzoltóságok a rendkívüli időjárás miatt 195 alkalommal hajtottak végre kárelhárítási feladatot.

Apadnak a folyók Északon

Országosan a folyók fővédvonalain 1664 kilométeren van védelmi készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van érvényben 130 kilométeren, egyebek közt a Bódván, harmadfokú a készültség 77 kilométeren. Másodfokú védelmi készültség 794 kilométer, elsőfokú 663 kilométer hosszon van érvényben. Az ország mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatósága védekezik.
A jelenlegi árhullám a Tiszán Tokaj felett tetőzik, lejjebb még árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására kell számítani a Tiszapalkonya alatti szakaszon. Az árvízvédekezés súlypontja ide tevődött át.
A belvízzel elöntött területek nagysága stagnál, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer hektár a vetés-szántó terület. A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. A legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.
Hétfőn északnyugat felől egy időjárási front közelíti meg az országot. A csapadék mennyisége 3-10 milliméter között várható, de a Felső-Tiszán meghaladhatja a 10 millimétert, és helyenként ennél jelentősebb mennyiségű csapadék is előfordulhat.
Az időjárás változékony jellege a hét további napjain is folytatódik, minden nap számítani kell záporokra, zivatarokra. A csapadék naponkénti mennyisége általában 10 milliméter alatt marad, de a Felső-Tiszán még szerdán is 10-15 milliméter közötti területi átlagra lehet számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!