Hírek

2010.05.13. 08:03

Közös művelődés

Balatonalmádi - Alapításának századik évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartott a Vörösberényi Polgári Olvasókör, amelyen dr. Vollain Mária személyében új elnököt választottak.

Halmos György

A civil foglalkozását tekintve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális szervezetének osztályvezetője megköszönte a nagy múltú szervezet tagságának bizalmát.

Az egyesületet 2004 óta vezető Varjas Zoltán munkahelyi elfoglaltságaira hivatkozva kérte felmentését. A leköszönő elnök beszédében úgy fogalmazott, hogy sok ember elfelejtett ünnepelni, és hangsúlyozta azt is, hogy a közösség összekovácsolásához, egy civil szervezethez akarat kell.

A tavalyi év beszámolója kapcsán arról beszélt, hogy a legnagyobb és legjelentősebb rendezvényük a Berényiek országos találkozójának megszervezése volt, ami szép sikert aratott. A beszámolóból kiderült, hogy az eltervezett feladatokat végrehajtották, pénzügyi szempontból pedig kiegyensúlyozottan gazdálkodtak.

Az országos találkozót a szervezet saját forrásból nem tudta volna kigazdálkodni, a rendezéshez jelentős segítséget kaptak az önkormányzattól, a Balaton Fejlesztési Tanácstól és a képviselőktől. Varjas Zoltán úgy ítélte meg, hogy az elmúlt hat évben erejéhez mérten segítette a civil szervezet munkáját, és a jövőben részt vesz az olvasókör tevékenységében.

Keszey János, Balatonalmádi polgármestere az egyik legjobban működő civil szervezetnek nevezte a vörösberényi olvasókört, és megköszönte az elnök eddig végzett munkáját. A rendezvény végén Varjas Zoltán emléklapot adott át a munkáját segítő elnökségi tagoknak.

A centenárium jegyében május 21-én Szentirmai Edit önálló irodalmi estjét láthatják az érdeklődők a kultúrházban, a hónap utolsó szombatján pedig emléktáblát avatnak az egykori Katolikus Kör emlékére, illetve együttes főzőversenyt rendeznek a Berény nevű településekről meghívott vendégekkel.

Az olvasókört 1910-ben Nemes Mihály tanító vezetésével hozták létre. A történelmi és politikai változások következtében az egyesület megszűnt, 1992-ben élesztették újra Vörösberényi Polgári Kör néven, 2003 óta Vörösberényi Polgári Olvasókör a szervezet elnevezése.

Az alapítás jubileumából májusban több rendezvényt tartottak és rendeznek még. Ilyen volt az ünnepélyes emléktábla-avatás a szintén százesztendős kultúrháznál és Veszeli Lajos festőművész kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!