Hírek

2010.12.27. 07:40

Síkosságmentesítés: feltöltötték a sókészleteket

Megyei körkép – Az elmúlt évek hasonló időszakához képest mintegy két-háromszoros mennyiségben fogyott a síkosságmentesítő anyag. Az elmúlt napok havazásai, a kemény hideg próbára tette a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársait. Megfeszített ütemben dolgoztak a síkosságmentesítésen.

Tihanyi Tamás

Ennek az a következménye, hogy a korábbi évek hasonló időszakához képest sóból és zúzalékból is jóval több fogyott, tájékoztatott Zugor István üzemeltetési osztályvezető. Az idei télen eddig már 3–3,1 ezer tonna sót, ezer-ezerszáz tonna zúzalékot használtak fel. A készleteik elapadtak, de pár napon belül pótolták azokat, a raktárakat a hétvégéig feltöltötték. Élő közbeszerzésük van, amelynek keretében még 4500 tonna só megrendelhető, a négy üzemmérnökségük mindegyikén ezer-ezerötszáz tonnát tudnak tárolni.  

Síkosságmentesítő kőzúzalékból sincs hiány, ez is folyamatosan érkezik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ajkai, pápai, tapolcai és veszprémi üzemmérnökségére. Egy szeptemberben hatályba lépett kormányrendelet értelmében ma már tilos konyhasót használni parkok, terek, járdák csúszásmentesítésére, a rendelettel a fákat és más növényeket akarják védeni. A só nagy mennyiségű és tartós használata károsítja a növényzetet, a talajt, a vizeket és az épített környezetet, ezért ehelyett alternatív, környezetbarát megoldásokat kell alkalmazni. Az úttesteket ugyanakkor továbbra is lehet majd sózni.

Egyébként a kormányrendelet sem mondja ki a sóhasználat teljes tilalmát, hiszen előfordulhat, hogy ónos eső után a járdákra fagyott jeget olvasztani kell, erre pedig a só a legalkalmasabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!