Hírek

2011.01.10. 09:34

Gyertyákat gyújtottak Brusznyai Árpád emlékére

Veszprém - A Brusznyai-emlékműhöz közös emlékezésre és gyertyagyújtásra hívott a Véd-egylet Veszprémért Egyesület vasárnap este. Brusznyai Árpád középiskolai tanárt, az 1956-os forradalom mártírját 1958. január 9-én végezték ki.

Balla Emőke

A Védegylet Veszprémért Egyesület mindig ezen a napon tartja csendes megemlékezését, főhajtását a Megyeház téri Brusznyai-emlékműnél; Melocco Miklós  alkotását 2008. január 9-én avatta fel Sólyom László akkori köztársasági elnök.
Az idei megemlékezésen Bordás Gábor  aki 2004-ben végzős padányis diákként kapta meg a Brusznyai-díjat  mondott beszédet. Kiemelte: 1956 a magyar történelem egyik legfényesebb, legmeghatározóbb időszaka volt, Brusznyai Árpád máig ható példát állított elénk.


Brusznyai igazságos volt, bátor és mértékletes, életét, gondolkodását, cselekedeteit a klasszikus erények, értékek határozták meg. A kommunista rendszer nem nyugodott, míg a humánum képviselőjét holtan nem látja, Brusznyai mártír, önmagát feláldozó hős. A Brusznyai-díjas rámutatott: ma, 2011-ben könnyebb dolgunk van, mint Brusznyainak volt, demokratikus jogállamban élünk.

A Védegylet Veszprémért Egyesület tagjai mécseseket helyeztek el az emlékműnél.Bordás Gábor  aki 2004-ben végzős padányis diákként kapta meg a Brusznyai-díjat  mondott beszédet az emlékezésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!