Hírek

2011.01.19. 10:19

Lakóknak ingyenes a szemétszállítási díj Sümegen

Badacsonytomaj, Sümeg, Tapolca - Lapunkban már olvashatták azt a hírt, hogy a sümegi önkormányzat idéntől eltörölte a lakossági hulladékszállítási díjat.

Szijártó János

Nem kell idén szemétszállítási díjat fizetni a sümegi lakóknak. Rátosi Ferenc polgármester minapi sajtótájékoztatóján azt is megerősítette, az ingyenes szemétszállítás csak a lakosságra vonatkozik. Az évi 17 ezer forintos kommunális adó ugyan ezzel párhuzamosan ötezer forinttal nőtt, de összességében mégis lényegesen kisebb teher jut a családokra. Dr. Kulcsár Ferenc alpolgármester érdeklődésünkre azt hangsúlyozta, hogy az emelés nem függ össze a szemétszállítási díj eltörlésével, sokkal inkább a városban zajló beruházások finanszírozásával.

Azt azonban lényeges tudni, hogy a vállalkozóknak és a jogi személyeknek továbbra is fizetniük kell a szemétszállításért. A szolgáltatás éves díja egyébként Sümegen 2011-ben meghaladja az ötvenkétmillió forintot, így ezt az összeget idén a város fizeti a 2160 ingatlantulajdonos helyett.
Tapolcán portánként 27 ezer forintba kerül a szemét elszállítása - tudtuk meg Császár László polgármestertől. A lakosságtól jelenleg még az önkormányzat gyűjti be a díjat, azonban május elsejétől már a szolgáltatást végző Remondis Kft. számláz közvetlenül ügyfeleinek. Badacsonytomjon tavaly 28.500 forint volt az éves díj, az ideiről még nem döntöttek.
 


Jelenleg még a tapolcai depóniába hordják a kommunális hulladékot a térségből, azonban február elsejétől már a királyszentistváni regionális lerakóba kerül az összegyűjtött szemét. Ugyanis ekkortól indul az április 30-ig tartó próbaüzem az új létesítményben. A tapolcai depóniába még szállítanak más, nem lakossági hulladékot, természetesen, a 2017-ig érvényes működési engedélynek megfelelően, de ez a lakossági díjak alakulását közvetlenül nem érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!