Hírek

2011.02.04. 19:29

Szócska: vizsgálják a népegészségügyi szűrési mutatókat

Debrecen - Minden megyében megvizsgálják a népegészségügyi szűrések mutatóit, mert sok térségben rendkívül alacsony például a méhnyakrák-szűréseket igénybevevők száma, de több helyen 40 százalék alatti az emlőszűrések aránya is - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár országjáró körútjának hajdú-bihari állomásán, pénteken Debrecenben.

MTI

E helyzeten javítani néhány tízmilliós tétel lenne a népegészségügyi rendszerben, miközben más területeken milliárdokba kerül az adósságkonszolidáció - fűzte hozzá a politikus. Az államtitkár a debreceni Kenézy kórházban tartott sajtótájékoztató előtt a megye és a megyeszékhely önkormányzati és egészségügyi vezetővel találkozott, ahol - mint mondta - áttekintették az állami fenntartású egyetemi orvoscentrum és az önkormányzati kórház együttműködését, ami "olyan kérdéseket vet fel, amire válaszokat kell adni".
   
Itt is, mint az ország más térségeiben "a problémákat kezelni képes koalíció kialakítására törekszünk" - fűzte hozzá Szócska Miklós, aki szerint az egészségügyi rendszer fenntarthatósága a legfontosabb, elsősorban a betegek érdekében.
   
Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere hozzátette: a debreceni önkormányzati fenntartású egészségügyi holding és a klinikák együttműködését mindkét fél kívánatosnak tartja.
   
Ugyanakkor tisztázni kell a finanszírozás kereteit a gazdasági társaságokról szóló törvény hatálya alá eső holding, és az intézményként működő, az oktatási és az egészségügyi államtitkárságok felügyelete alá tartozó egyetemi klinikák között - jegyezte meg a polgármester.
   
Kósa Lajos szerint most arra is lehetőség van, hogy ki legyen az ellátás felelőse. Jelenleg ugyanis az egészségügyi ellátás biztosításáért azok az önkormányzatok a felelősek, amelyeknek se eszközük, se pénzük nincs erre - mondta Debrecen fideszes polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!