Hírek

2011.03.01. 18:28

Egységesített kukaméret

Veszprém - Ha minden igaz, május 1-től megkezdődik a királyszentistváni regionális hulladéklerakó működése, amely hatással van a veszprémi szemétszállításra is.

Tremmer Tamás

A szemétszállítás is szóba került azon a városrészi fórumon, amelyet a Napló kezdeményezett Lakóhelyünk címmel. A felvetődő kérdések kapcsán Göttlinger László, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, a királyszentistváni regionális hulladéklerakó május elsejétől megkezdi működését. A biztonságos szemétszállítás megteremtése érdekében a társaság pályázati forrásokból 23 gépjárművet vett. Ezeket a háztartási, illetve a szelektív hulladék szállítás keretében fogják munkára.

A vezérigazgató arról is tájékoztatott, hogy a magánszemélyek, illetve a vállalkozók és vállalkozások a települési szilárd hulladékot rendszeresített zárt szabványos gyűjtőedényben (emblémázott gyűjtőzsákban) kötelesek összegyűjteni es a megadott szállítási napon a közszolgáltatónak elszállításra átadni. Eddig 30 litertől felfele rengeteg féle edényzettel volt dolguk, mostantól viszont egységesítették a hulladékgyűjtők nagyságát.

 



Családi házaknál, illetve hatlakásosnál nem nagyobb társasházaknál rendszeresített zárt, szabványos gyűjtőedénynek minősül a 60-, 80-, 120-, 240 literes kuka. A társasházak 360 literes kukaedényt, illetve 660-, 770-, 1100 literes zárt konténert használhatnak. A szokásos mennyiségen felül keletkező hulladék eseti összegyűjtése a VKSZ által biztosított, emblémázott, 60-80-110 literes műanyag zsákokban is lehetséges, természetesen külön díj fizetése mellett. Ugyanilyen zsákok használhatóak a Csatárhegyen is. A nem magánszemélyek tulajdonában álló ingatlanok esetében a 60-, 80-, 120-, 240-, 360 literes kukaedény,illetve a 660-, 770-, 1100 literes zárt konténer az elfogadott.
 
A vezérigazgató kifejtette, tárolóedényt úgy kell kiválasztani, hogy az arányos legyen a keletkező hulladék mennyiségével, de az önálló ingatlanonként, a heti ürítés gyakoriságának figyelembevételével nem lehet kisebb 60 literesnél. A minimális gyűjtőedény nagyság nem tűnhet kevésnek, hiszen a lakossági hulladék városi átlaga magánszemélyeknél heti 110 liter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!