Hírek

2011.06.25. 20:29

Melyik a legnemesebb bor?

2010-ben látott napvilágot Darnay Kálmán Kaszinozó táblabírák című munkája a Sümegi Fórum Alapítvány, Sümeg város Önkormányzata támogatásával, Miklósi-Sikes Csaba szerkesztésében, aki jegyzetekkel látta el a szép kivitelű kötetet.

Czeidli József

 

A korfestő történeti tréfák napjainkban is vidám perceket szereznek a könyv olvasóinak. 
Az eredeti kiadványt a Sümeg és Szentgrót című lap 1929. június 30-ai számában így méltatta: " Darnay ezen művével nemcsak maradandó becsü alkotást kreált,hanem derűnek meleg fényével behizelegte magát messzi jövendő idők kegyei be is. A mai letargikus lelkiállapotban a magyar társadalomnak  - valóságos jótemény a nagy mű...." 
Sorra felvonulnak a könyv lapjain a híres sümegi és környékbeli családok érdekes tagjai: Kisfaludy Sándor mellett Vajda Ignác hétszemélynök, Skotty Bertalan őrnagy, Festetics György, Deák Ferenc...
A számos mosolyt fakasztó történet között az egyik Zalaegerszegen esik meg A nemes bor címmel .
" A Zalaegerszegen,a táblabíróasztalnál szokásához híven összeverődtek a vármegye nemesurai. Kisfaludy Sándor, Hertelendy György, Skublics Imre, Szegedy Ferenc conzilliosus, Csutor Imre, Svastics, Skublics, Bogyay, Csertán, Vízlendvay-nemzetség tagjai. A társaság központja Deák Ferenc volt, ki együtt verődött közéjük vicispán bátyjával, Antallal. Arról folyt a nagy disputa a táblabírák között, melyik a legnemesebb bor hazánkban? Hertelendy György a sümegi kadarka mellett rántott kardot. Ebbe a se édes, se savanyú borba temetkezett bele a legtöbb nóta. Mások a tokaji aszút,csopaki mézest, szentgyörgyi kolontárt hozták előtérbe. Kisfaludy Sándor a badacsonyi kéknyelűt tartotta a világ legnemesebb borának. Deák Ferenc, ki nem volt borivó ember - pipájából füstkarikákat eregetve - kézlegyintéssel hallgattatta el a feleselőket: - Nem értetek ehhez,barátaim! Egyetlen nemes bor a somlai. Vendéglősünk - őfelsége jogával élve - még oklevelet is adott róla! Oda is nyújtotta a társaság elé az étlapot,ahol a hoszonnégy krajcáros harmincnegyedik somlai bor y-nal volt írva."    
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!