Hírek

2011.07.19. 11:59

Fészekalja hóbagoly

Veszprém - Szürke, tömött bunda, óriási, „szőrös” láb, meztelen hónalj: így édesek a hóbagoly-fiókák. Mert még nem annak tűnnek, de hamarosan gyönyörű madarak lesznek.

Németh F. Bernadett

Most inkább viccesek, meg furamód három különböző méretűek az ugyanazon fészekalja fiókái. Néhány napos eltéréssel keltek ugyanis ki, meséli Szabó Petra, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban. Nagy az öröm az állatkertben, hiszen hóbagoly-fiókák 10-15 éve nem keltek itt ki. A hóbagoly egész életre választ párt, s a Veszprémbe került madarak sem kapkodták el a családalapítást: hat év együttélés után érzeték úgy, hogy megérett a kapcsolatuk az utódnemzésre.


Ahogy a nagykönyvben meg van írva, a büszke édesapa is kiveszi részét az utódnevelésből, mérgesen vijjogva, hatalmas szárnyaival csapkodva próbálja meg elűzni a kíváncsiskodókat a ketrectől. Márpedig abból van bőven, hiszen a hóbagoly-mama nem vonult el a világtól a költés idejére, így megszokott röpdéjében látható az egész család. A három fióka már próbálgatja szárnyait és hangját, meg a lábait is, de azokban bizony még orra esnek időnként. De az is nagyon jól áll nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!