Hírek

2011.10.12. 18:52

A problémát meg kell oldani

Veszprém - Az utcán élő emberek helyzete megoldandó probléma, amely különösen aktuális most, a téli krízis-időszak előtt.

Szabó Zsuzsanna

Nagy Piroska veszprémi képviselő a városban élő hajléktalanok helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, el kell kezdeni a közös gondolkodást, mert a probléma városszerte jelen van. A helyzet megoldásához szakmai, társadalmi párbeszédre van szükség.

- A lakosságot zavaró jelenségek, mint a guberálás, szemetelés, alkoholfogyasztás, koldulás szabálysértésnek számítanak. Az pedig, hogy emberek életvitelszerűen - de emberhez méltatlan módon - utcákon laknak, nemcsak szociális, de egészségügyi és mentálhigiénés problémát is felvet. A jelenlegi ellátórendszer csak a veszély elhárítására, a túlélés biztosítására alkalmas, ehelyett a prevenciót, valamint a társadalomba és a munkába való visszailleszkedést kell segítenünk. Mindezt úgy, hogy ne csak a kiszolgáltatott helyzetben élők méltósághoz való joga ne sérüljön, de a saját életterét óvó lakók, adófizetők jogait is figyelembe vegyék.

A megyeszékhelyen jelenleg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület fenntartásában hat intézmény fogadja be és biztosít ellátást a város közigazgatási területén élő közel kétszázötven hajléktalan számára. A 2010-es adatok alapján ebből tavaly 110-120-an vették igénybe az intézményi szolgáltatásokat, ami azt jelenti, hogy 130-140-re tehető a közterületen, utcákon éjszakázók száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!