Hírek

2011.12.09. 16:03

Új szakrendelőt avattak Zircen

Zirc - A 888 millió forintból megépült járóbeteg szakellátó központot pénteken adták át, amely közel 30 ezer ember egészségügyi ellátását biztosítja a jövőben. A beruházás költségének a tíz százalékát a város vállalta magára.

Fincza Zsuzsa

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azt hangsúlyozta, hogy az egészségpolitikába beleillik a zirci modell, ami már az új szemléletet tükrözi. Azon dolgozunk, hangzott el, hogy az emberek egészségét minél tovább megőrizzük. A magas színvonalú ellátással várhatóan 30 százalékkel több beteget tudnak majd ellátni Zircen a követező év elejétől, mint korábban. Az egynapos sebészettel és a kibővített szakellátással is az a cél, hogy a betegeknek ne kelljen kiszakadniuk a környezetükből. A miniszter mindenkitől azt kérte, hogy közösen fogjanak össze az egészségesebb nemzetért.

Talabér Márta országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy menyire elkeseredtek az itt élők, amikor 2007-ben megszüntették az aktív kórházi ellátást. Az új épületben a járóbetegek jobb, minőségi ellátást kapnak majd.

Az Erzsébet kórház főigazgatója, dr. Tótth Árpád elmondta, a nyugati országok példája alapján hajtották végre a változtatásokat. A gyógyítás azon is múlik, hangsúlyozta, hogy milyen hamar ismerjük fel a betegségeket, hogyan tudjuk azokat megelőzni. Ma már nem kell a beteget kórházhoz kötni, hetekig bent fektetni, hogy meggyógyítsák. A főigazgató említést tett arról is, hogy a 12 ágyas nappali kórház keretein belül megvalósul a kúraszerű ellátás. Elmondta, amikor a szakmai programot összeállították, a kistérségi szempontokat vették figyelembe. Megemlítette, hogy három új szakmával – urológia, gyermekgyógyászat, aneszteziológia - bővül majd a jelenlegi tizennégy.

 

A térség lakosságának adományából épült fel 111 évvel ezelőtt a zirci kórház - mondta Ottó Péter polgármester, aki hozzátette: történelmi pillanat a mai, több éves folyamat kiemelkedő állomása. Évekkel ezelőtt elkészült a kórház új szárnya, a mentőállomás és az egészségház. A beruházás nem jöhetett volna létre politikai és szakmai összefogás nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!