Hírek

2012.02.03. 07:04

Cigány és nem roma

Pápa - A Pápa Városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (PCKÖ) erősen kifogásolja a 2011-es, új nemzetiségi törvény bizonyos elemeit.

Polgár Tibor

Hosszúra nyúlt a PCKÖ minapi ülése, melyen heves vita alakult ki az új nemzetiségi törvénnyel kapcsolatban. A képviselők leginkább azt kifogásolták, hogy a törvény a cigány közösséget roma néven említi.

- Ismét rólunk hoztak döntést anélkül, hogy bennünket, cigány embereket megkérdeztek volna. Felháborítónak tartom, és határozottan visszautasítom, hogy magyar nyelven engem romának minősítsenek - hangsúlyozta Kozák János képviselő. Hozzátette, megkeresik az illetékes törvényhozó testületeket, ahol érvényt kívánnak szerezni álláspontjuknak, miszerint hivatalos formában is a megszokott cigány elnevezés maradjon használatban.

Kozák János arról is beszélt, hogy a témával kapcsolatban vitafórumokat kellene szervezni. A testület - a változó nemzetiségi törvény miatt - Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatra módosította a nevét. A továbbiakban szó esett a szervezet tavalyi és idei költségvetéséről, a 2012. évi munkatervről, valamint a feladat alapú támogatás igénybevételéről. A képviselők ezeket ellenszavazat nélkül elfogadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!