Hírek

2012.03.26. 08:16

Jelentkezzenek felülvizsgálatra a rokkantnyugdíjasok!

Veszprém - A rokkantnyugdíjasok egy részének és a rendszeres szociális járadékban részesülőknek jelentkezniük kell felülvizsgálatra, mert elveszíthetik az ellátást.

Varga Domokos Péter

Erre a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) hívja fel az érintettek figyelmét. Közleményükből kiderül, hogy március 31-ig mindenkinek jelentkeznie kell felülvizsgálatra, aki tavaly év végéig nem töltötte be az 57. életévét és III. csoportos rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjas volt, illetve rendszeres szociális járadékot kapott, különben májustól végleg elveszíti az ellátását.  A MEOSZ kéri mindazokat, akik eddig nem jelentkeztek, de a jövőben is kapni szeretnék az ellátásukat, hogy március végéig jelentkezzenek felülvizsgálatra a területileg illetékes nyugdíj-biztosítási igazgatóságoknál. A komplex minősítést a nyugdíjfolyósító igazgatóságtól postán megkapott nyilatkozaton kell kérni, és levélben vagy személyesen is be lehet nyújtani.


 
Mint ismeretes, tavaly a kormány átalakította a rokkantsági nyugdíjrendszert. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény szerint 2012. január elsejétől megszűnt a rokkantsági nyugdíj, és senkinek nem állapítható meg rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék vagy egyéb, ilyen típusú, korábbi ellátás. Az új rendszerben az egészségkárosodottak rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kaphatnak. Azok, akik korábban III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok, baleseti rokkantsági nyugdíjasok voltak, illetve rendszeres szociális járadékot kaptak, és 2011. december 31-ig betöltötték az 57. életévüket, vagy akik I-es és II-es csoportba tartozó rokkantsági nyugdíjasok voltak, ugyanazt az összeget kapják, mint korábban, csak nem rokkantsági nyugdíjként, hanem rokkantsági ellátásként. Mindenki másnak kérnie kell a felülvizsgálatát, mert ha ezt március végéig elmulasztja, májustól megvonják az ellátását, és jövedelem nélkül marad.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint a mintegy 200 ezer érintettből eddig mindössze 102 ezren kérték a felülvizsgálatot. A vizsgálat után - ha megállapítják az egészségkárosodást - vagy rokkantsági, vagy rehabilitációs ellátást kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!