Hírek

2012.04.05. 07:57

Fiatal zongoristák versenye

Veszprém - A korábbi évekhez képest ugyan kevesebb résztvevővel, de magas nívójú versenyen mérettették meg magukat a Lantos Magda zeneiskolai zongoraversenyen indulók.

Szabó Zsuzsanna

Tíz zeneiskola, harminckilenc növendék, tizenhat kiosztott elismerés. Ez a 24. megyei Lantos Magda zeneiskolai zongoraverseny számokban. A versenyen hosszú felkészülés után érkezett, a terem előtt izguló, bent csak a zenére koncentráló diákok sokasága mérte össze tudását. A 4-10. osztályos ifjú zongoristáknak két különböző stílusú és karakterű művet kellett előadniuk kotta nélkül a neves szakmai zsűri előtt, melynek tagjai voltak Spiegel Marianna zongoratanár  Győrből és Nincz Erzsébet, a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. A grémium egyöntetű véleménye szerint a muzsikus fiatalok igényes és nehéz darabokkal készültek, s a felkészítő tanárok munkáját is nagyra értékelték. Hirschberg Henrik  művésztanár, a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára, a zsűri elnöke  szerint nem elbizonytalanítani, hanem ösztönzni és biztatni szerették volna  a tehetséges zongoristákat a további munkához.

A vetélkedőn a házigazdán kívül nyolc megyebeli - a zirci III. Béla Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (AMI), a pápai Bartók Béla AMI, az ajkai Bródy Imre Gimnázium  és AMI, a balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskola, a devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és AMI, a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola és AMI, a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium és AMI, a várpalotai Thuri György Gimnázium és AMI -, valamint a kistarcsai Simándy József Általános Iskola és AMI növendékei vettek részt.

A kora délutánig tartó versenyt a Lantos Magda-emlékhelynél tartott koszorúzás követte, ahol Szirbek Józsefné nyugalmazott zongoratanárnő, Lantos-növendék mondott emlékező beszédet a kiváló tanáregyéniségről, valamint kegyelettel emlékezett a közelmúltban fiatalon elhunyt Királyné Öcsi Krisztina zongoratanárnőre, az intézmény tanárára.

Az eseményt ünnepélyes eredményhirdetés zárta. Nívódíjban részesült Szalai Molli (4.o., Ferencsik) és Pituk Gábor (4. o., Csermák). Felkészítőik: Bánó Veronika és Zalavári Istvánné. A hatodik évfolyamból nívódíjat kapott Kövesi Borbála, arany fokozatot Szmetán Réka Anna (mindketten Csermák). Felkészítők: Zalavári Istvánné és Szalontai Árpádné. A 7-8. osztály nívódíjasa Tiborcz Melinda (Bródy), arany fokozatok Koller Tamás, Vincze Anna (mindketten Bródy) és Németh Anna (III. Béla). Felkészítőik: Katona Józsefné, Vörös Jánosné, Molnárné Németh Erika és Ihász Irén. 9-10. osztály, arany fokozat Feith Kata, Szabó Réka és Pátkai Gyöngyvér (mindhárman Csermák), felkészítők Onoferné Kecskés Judit és Békei Natália. Tanári különdíjban részesült Zalavári Istvánné, Szalontai Árpádné, Onoferné Kecskés Judit (mindannyian Csermák), Katona Józsefné (Bródy) és Bánó Veronika (Ferencsik).

A vendéglátó Csermák Antal Zeneiskola évente megrendezett versenye Lantos Magdáról kapta nevét huszonnégy évvel ezelőtt, aki 1951-1983 között az iskola tanszakvezetőjeként tevékenykedett. Növendékei családtagként szerették, s a tanításban kivétel nélkül mindenkivel jelentős  sikereket ért el. Tanári munkája mellett aktív közreműködője volt Veszprém zenei életének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!