Hírek

2012.04.18. 09:32

Jól halad a magyar huszárok északi portyája

Várpalota - Jól halad a másfél héttel ezelőtt északi huszárportyára indult Csepin Péter és Bakó Sándor. A Bakony Poroszkálók hagyományőrző lovasai már a szlovák-cseh határt is átlépték.

Szabó Péter Dániel

Alig másfél héttel ezelőtt Hende Csaba honvédelmi miniszter búcsúztatta a várpalotai Thuri-várban a 10 ezer kilométeres, a tervek szerint közel nyolc hónapon át tartó észak európai útra induló lovasokat. Az erős zivatarban mintegy húsz lovas kíséretében először a dudari Pajta Portára ügetett a csapat, ahol terített asztal várta őket. Innen a havazásra váltó esőben Kisbér felé indultak, majd a harmadik napon Komáromnál átlépték a magyar-szlovák határt. A lovas színház és a Nemzeti Lovas Őrség kíséretében ügettek át a komáromi hídon majd estére Feszty Árpád festőművész szülővárosába, Ógyallára értek, adta hírül a Bakonyi Poroszkálók hivatalos oldala

Mintegy 130 kilométernyi lovaglás után jól esett a pihenés, ezért egy nap szünet után indult csak útnak a Csepin-Bakó páros. Azóta töretlen az útjuk, noha voltak apróbb problémák. Az egyik szálláson például házigazdájuk elengedte lovaikat a karámban, amelyek egymásnak ugrottak, csak Bakó Sándor gyors közbelépésének köszönhetően sikerült megelőzni a nagyobb katasztrófát. A Vág mentén Trencsén irányába lovagoltak tovább, ahol helyi hagyományőrzők vártak rájuk, majd a határon átkelve jófajta cseh sörrel és ízletes vacsorával vendégelték meg az eleddig 350 kilométernél is többet teljesítő magyar huszárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!