Hírek

2012.05.24. 19:29

Lámpások az eltűnt fiatalokért

Veszprém - Ötödével emelkedett a fiatalok eltűnése miatt kiadott körözések száma 2010-hez képest Veszprém megyében. A korábbi évek tendenciája is emelkedést mutat.

Halmos György

Pénteken hat városban rendezik meg az Ezer lámpás éjszakáját az eltűnt gyerekek világnapja alkalmából. A rendezvény keretében többek között Veszprémben programokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket. A családi és gyermekprogramok 15 órakor kezdődnek a Séd völgyében.

A megyei főkapitányság tavaly 263 körözést adott ki eltűnt kiskorú miatt. Jellemző, hogy a gyermekkorúak között a fiúk vannak többségben, a fiatalkorú eltűntek között viszont a lányok. Az elszökött fiatalok többsége 30 napon belül megkerül, nem fordult elő, hogy az eltűnés miatt körözött személy bűncselekmény áldozatává vált volna, azonban négy esetben a fiatalok bűncselekményt követtek el az eltűnés ideje alatt. Nem volt ritka, hogy egy éven belül tíz alkalommal kellett ugyanazon személy felkutatása érdekében eljárást indítani, a "rekorder" 2011-ben 15 alkalommal szökött meg. Kamaszkorú lányok jellemzően párjukhoz szöknek. Gyakori, hogy a családból kiemelt gyermek a minimális ellátást sem nyújtó szülőkhöz, rokonokhoz szökik vissza, akik bújtatják őket.

Tavaly mintegy 14 ezer eltűnt gyereket keresett a rendőrség Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!