Hírek

2012.06.30. 06:49

Jó ütemben készül a csatorna

Dobán a szennyvízcsatornázás kivitelezése a megfelelő ütemben halad, igaz, ahogy az ilyenkor lenni szokott, némi kellemetlenséggel jár a lakosok, a közlekedők számára. Egyik olvasónk is telefonált emiatt, mondván ellehetetlenült az életük a földmunkák miatt.

Tóth B. Zsuzsa

A beruházásra már 2009 óta várt a település, a második pályázati kísérlet járt végül sikerrel. A településen 240 ingatlan van, több mint nyolcvan százalékát most bekötik a rendszerbe. A szennyvízcsatornázás Dobán gravitációs rendszerrel valósul meg, valamint a településen napi ötven köbméteres kapacitású, önálló tisztítómű is készül. A kivitelező, a Magyar Közműépítő Konzorcium folyamatosan tájékoztatja a lakosságot, a következő közmeghallgatás július 25-én lesz. Addigra azonban elkészülnek a kivitelezési munkálatok, azok, amelyek akadályozhatják némileg a forgalmat. Horváth Zoltán polgármester elmondta lapunknak, hogy a lakosság nagy része türelemmel és megértéssel viseli a belterületi kivitelezési munkálatokat, amelyek egybként a lehető legkevésbé zavaróak.


 
- Már tavaly is mindenki várta, hogy elkészüljön végre a csatorna, mégis van, aki most panaszkodik, hogy fel van ásva az utca. Sajnos ez ezzel jár, földmunkák nélkül képtelenség lefektetni a csöveket, kiépíteni a rendszert. A munkálatok azonban - ahogy azt az elején ígérték - mindössze három hónap alatt befejeződnek, úgy gondolom, nem sok településen volt példa hasonlóan gyors ütemre. Az idei májusi területátadást követően indult a kivitelezés, tehát másfél hónapja csatornázunk, de az utcák nagy részében már elkészült a munka, pillanatnyilag az utolsó három, a Kossuth, a Jókai és a Petőfi utcában dolgoznak még. A többi, lakosság által érintett utca már elkészült.

Hozzávetőlegesen 65-70 százalékos a belterületi hálózat készültségi foka, az előzetes ütemezésnek tehát megfelel, úgy gondolom, nem lehet okunk panaszra e téren sem. Három óránál hosszabb ideig pedig egyetlen ház sem megközelíthetetlen gépkocsival. Reményeink szerint július közepére elkészül az összes utcában a bekötések sora, hiszen a Somló hangja fesztiválra nem szeretnénk közlekedési gondokat. Az útburkolat helyreállítása természetesen még további időbe telik, a talaj leülepedésére várni kell, ahogy az lenni szokott - mondta a polgármester.


 
Kovács Lászlóné a Kossuth utcában lakik, a napokban éppen a házuk előtt dolgoznak. Azt mondja, nem okoz gondot a kivitelezés, az udvarra be lehet hajtani kocsival így is. Száraz időben egy kis porral kell ugyan számolni, de ez természetes ilyenkor. Csík Orsolya hasonló véleményen van, szerinte elviselhető a kis kellemetlenség, ami a csatornázással jár.

- Nem zavar a munka, úgy gondolom, hogy ennyit mindenki el tud viselni úgy egy héten át, hiszen nekünk lesz jobb, ha végre elkészül. Gondoskodnak róla a kivitelezők, hogy az autós közlekedés se jelentsen problémát és egyébként is minden tevékenységgel kapcsolatban időpontot egyeztetnek a lakossággal, nem panaszkodhatok - mondta Orsolya. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!