Hírek

2012.06.29. 16:22

Távozik a közös képviselő - Hogyan tovább?

Veszprém - Ismerik is egymást meg nem is. Egy házban laknak, a Stromfeld utca 9. számú tízemeletesben. A minap társasházi közgyűlésen találkoztak, a levegőben vibrált a feszültség. A lakók azzal a szándékkal érkeztek, hogy itt és azonnal "végre megszabadulnak" a közös képviselőjüktől és a cégtől, amelyik ellátta a közös képviselet feladatait. De közel sem voltak azonos hullámhosszon.

Gombás Gabriella

Átkiabáltak egymásnak, az újságíró nem kívánatos személy volt, a fotós ne kattogjon, elégedetlenségük hangos megnyilvánulásaitól volt lármás a helyiség. Vibrált a levegő a feszültségtől, szikrázó szempárok keresztezték egymást, a közgyűlés eleve kudarcra ítéltetett, mert a közös képviselőt meghallgatni sem kívánták. A napirend senkit sem érdekelt, sem a tavalyi gazdálkodás, sem a tervek, sem a közös költségek. Sérelmeik viszont annál inkább.

A robbanásig feszült légkörben, morgás, zúgolódás közepette teljesen váratlanul a közös képviselő elejét vette a vitáknak. Az egybegyűltek meglepetésére közölte, lemond a képviseletről, élve a két hónapos felmondási idővel, ő és a cég elvonul. Hát erre nem számított a társaság, a döbbenet után némi taps kíséretében üdvözölték az elhangzottakat és valójában megkezdődött a közgyűlés.

Több esztendeje zajlik a 160 lakásos társasház csatája. Hogy kivel? Egymással, a gondokkal bajokkal, költségekkel, adós lakótársakkal és a képviselettel is. Egy esztendeje leváltották a közös képviselőt, megbíztak egy másik céget, majd pert vesztettek a bíróságon, a közös képviselő ugyanis a meghozott határozat érvénytelenségének megállapítására peres eljárást kezdeményezett. És nyert, első fokon és másodikon is. A lakók igazságtalannak tartották az ítéletet, mert formai hiba miatt vesztettek, és úgy vélték, nem érvényesült az akaratuk, amelyet azóta a legkülönfélébb módon kívántak érvényesíteni. Közben egy lakót rágalmazási perben marasztalt el a bíróság a közös képviseleti szervvel szemben, ami tetézte a sérelmeket. A bíróság döntésével az újonnan megbízott képviselet legalitását vesztette, vagyis meg sem szerezte, így aztán lépcsőházi szócsaták folytak arról, ki jogosult a zárszámadás elkészítésére, a bankszámla kezelésére, a lakók képviseletére. Közben elmúlt május 31-e, a gazdálkodási beszámoló és a pénzügyi terv megvitatásának törvényes határideje. Viták, lépcsőházi megbeszélések, vádaskodások, összeesküvés-elméletek bonyolították a panelházi életet, majd mindkét fél felvértezte magát ismeretekkel, jogászokkal, és sikerült összeterelni a minapi közgyűlést. Sőt még egyet másnapra, a lakók által igényel napirend szerint. A képviselő azonban gordiuszi csomót vágott.

A gondok és tanulságok megmaradtak

Végül lebonyolódott. Sok tévelygés, jogi kérdőjel, tétovázás és hangoskodás után az elbizonytalanodott társaság lecsillapodott, szavazott, elfogadta az (ördögtől való) beszámolót és megegyeztek, hogy meghívásos pályázaton keresnek új megbízottat és könyvelőt. De a gondok megmaradtak és a tanulságok is. Nagy falat a társasház irányítása a hivatásos megbízottnak is, hát még a laikusoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!