Hírek

2012.06.09. 16:50

Ünnepelik a kéknyelű virágzását

Badacsonytomaj - Ezen a hétvégén ünneplik meg már tizedszer a kéknyelű virágzását Badacsony borvidékén.

Varga Ibolya

 A Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum  Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete adott otthont a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend és a város önkormányzata által szervezett ünnepségnek. A jelenlévőket elsőnként Tóth János Zoltán, a borlovagrend nagymestere köszöntötte abban a reményben, hogy a jelenlévők hírüket viszik a helyi bíróknak. Majd Krisztin N. László, a város polgármestere emlékezett vissza az elmúlt tíz évre. Dr. Kovács Zoltán, országgyűlési képviselő, kormánymegbízott, a rendezvény fővédnöke arról szólt, hogy megyénk különlegesen jó helyzetben van azért, mert területén négy történelmi borvidék terül el, mind ismert, bár külföldön egyik sem veszi fel a versenyt a tokaji borokkal, melyeket minden országban keresnek. A kormánymegbízottat később a Vinum Vulcanum Borlovagrend tagjává avatták.

A szakmai programban dr. Májer János, a rendezvénynek otthont adó kutatóintézet igazgatója és dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének professzora tartott előadást Király Ferenc nemesítői tevékenységéről és a nevével fémjelzett fajták tulajdonságairól. A virágzó szőlő egyházi áldását, melyet Földi István plébános végzett el, valamelyest megzavarta az eső, de ezt úgy vették, hogy a szenteltvíz hatását megsokszorozta az égi áldás. A szőlővirágzás ünnepe vasárnap is tart, a környéken tizenhárom nyitott pince várja a vendégeket – tudtuk meg Borbélyné Galambos Gabriellától, a borút elnökétől. Buszjárat viszi  a borbarátokat egyik pincétől a másikig, így nyugodtan kóstolhatnak és összehasonlíthatják a különböző termelők által gondozott azonos borokat, illetve megízelhetik mindenütt azt, ami éppen ott a legjobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!