Hírek

2012.07.08. 17:56

A száz éve született Liptákra emlékeztek Balatonfüreden

Balatonfüred - Rokonok, barátok, ismerősök és más tisztelők emlékeztek meg vasárnap a száz éve született Lipták Gáborról.

Győrffy Árpád

Az 1940-es évek elejétől Füreden élő írónak saját munkáin kívül rendkívül jelentős volt a kulturális és társasági életben vitt szerepe. Passuth László szavaival fogalmazva, szellemi árumegállító joga volt. A ma fordítóházként működő egykori otthonának olyan visszatérő vendégei voltak, mint Illyés Gyula, Örkény István, Déry Tibor, Borsos Miklós, Szabó Lőrinc és mások.

Ez a Petőfi utcai ház volt a helyszíne az önkormányzat, a városi könyvtár és a Magyar Fordítóház Alapítvány közös rendezvényének is. A szervezők nevében Sárköziné Sárovits Hajnalka könyvtárigazgató és Szamosfalviné Bocsor Zsuzsa, a fordítóház gondnoka emlékezett az íróra, majd tihanyi és balatonfüredi diákok adtak elő részleteket írásaiból. A rendezvény igazi kuriózuma az a beszélgetés volt amiben egykori ismerősök, Örkény Istvánné Radnóti Zsuzsa dramaturg, Gopcsa Katalin művészettörténész, Sumonyi Papp Zoltán költő, Rosta Sándor, a BRIB elnöke, Gaál Antal költő, Kellei György író, újságíró idézték fel Lipták Gáborral való találkozásaikat.


 Tóth-Bencze Tamás a rendezvényen mutatta be a Lipták Gábor műveiről, illetve a róla szóló írásokról készített válogatott bibliográfiát, Tóth Györgyi helytörténeti könyvtáros pedig a városi múzeum Lipták-gyűjteményéről beszélt.

 A Lipták-házban tartott találkozó előtt, kora délután a Bajcsy-Zsilinszky utcai temetőben, az író sírjánál Lipták Gábor unokaöccse, Topolánszky Ákos idézte fel nagybátyja alakját. Ezt követően Lipták Gábor Füredi Panteonban lévő emléktáblájánál helyeztek el koszorút, és Pálffy Károlyné képviselő mondott emlékező beszédet. Lipták Gábor különböző újságokban, köztük lapunkban és önálló kiadványokban jelentette meg vidékünket bemutató ismeretterjesztő, kultúrtörténeti és szépirodalmi műveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!