Hírek

2012.07.04. 15:05

Állatkínzás vádja miatt börtönben az északi portyázók

Várpalota - Lakossági feljelentés miatt három napig ült svéd börtönben az északi portyán lévő Csepin Péter és Bakó Sándor, ám az ügyészség július 3-án szabadon engedte őket, miután nem látta megalapozottnak az állatkínzás tényét.

Szabó Péter Dániel

Mindezt maga az érintett, az április elején észak-európai kalandozásra indult Csepin Péter mondta el lapunknak. 

- Június 28-án kértünk szállást az Amal melletti Tosse falucska lovardájában. Miután láttuk, hogy az egyik lovunk lába szaknyelven szólva be van szűrődve, jeleztük a lovarda tulajdonosának, néhány napig még maradnánk, míg rendbe nem jön az állat - mondja a baltikumot huszár egyenruhában járó várpalotai hagyományőrző, akit társával, Bakó Sándorral április elején Hende Csaba honvédelmi miniszter búcsúztatott a Thuri-várban.



Két napon át kezelték a sérült lovat, majd július 1-jén este lakossági bejelentésre rendőrök érkeztek a lovardába. - A feljelentő szerint lovaink tragikusan soványak, főleg a helyi hobbilovakhoz képest, akik egyébként vészesen túlsúlyosak. A hatóságilag kijelölt állatorvos megállapította, hogy a ló lábán az ín duzzadt, s így nem lehet vele haladni, ráadásul a másik három lovon is korábbi sérüléseket talált.

Szerintünk nem volt komolyabb bajuk az állatoknak, ezt a tenyésztőjükként és a gazdájukként is állítom. Mindenesetre három napon át, egymástól elzárva tartottak minket a börtönben, még a családtagjainkkal sem kommunikálhattunk. A tolmácson keresztüli kihallgatást követően az ügyészség szabadon engedett minket, mivel nem igazolódott be az állatkínzás ténye - mondja Csepin Péter, akitől megtudtuk, egy hét múlva a farmon vizsgálja meg a lovakat az állatorvos, s amennyiben rendben találja őket, indulnak is tovább az északi portyára. 



- Az eljárást azért is feleslegesnek tartom, mivel mi magunk álltunk meg pihenni és kezelni a lovat. Az indulás előtt készült ütemtervben is kalkuláltunk ilyen esetekkel, hiszen nem először vágtunk neki ilyen hosszú útnak.

A magyar huszárhagyományokat ápoló út során Csepin Péterék a korabeli hadiutazókat idézve Szlovákián, Lengyelországon és Németországon át jutnak el Dániába, majd Norvégiába. Onnan Svédországon és Finnországon keresztül, Észtországon, Lettországon és Litvánián át, 10 ezer kilométer megtétele után térnek vissza Magyarországra, a tervek szerint december elején.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!