Hírek

2012.07.07. 06:40

Balaton elleni terrorizmus: strand lett a közparkból

Stílusoson nemcsak a levegő forr Balatonkenesén, hanem az indulatok is, mert az önkormányzat csütörtökön kerítéssel körbe vetette azt a közparkként funkcionáló part menti területet a Vak Bottyán strand mellett, amit sokan szabadstrandként is használtak.

Halmos György

Közparkból alig fél nap alatt fizetős stranddá változtatták a Balaton-parti város Vak Bottyán strandja melletti több száz méter hosszú szakaszát csütörtökön, amit eddig a helyi üdülőtulajdonosok, horgászok, szörfösök használtak; több tucatnyian vonták kérdőre az ott dolgozókat, majd a késő délelőtt megjelent polgármestert is. (A kerítésen lesz egy fizetős kapu, azt két-három hét múlva alakítják ki.)

Az építési terület melletti utcába egy rendőrségi kisbusz is érkezett, attól lehetett tartani, hogy elszabadulnak az indulatok. Az egyik felháborodott férfi például a kerítés hálójául szolgáló zöld műanyag drótköteget bedobta a Balatonba. A munkálatokat a városgondnokság végezte, vezetője Kelemen Zoltán mindössze annyit mondott, hogy testületi döntést hajtanak végre, pénteki határidőt szabtak számukra, addig végezniük kell a munkával. (A bátrabb fürdőzök még akkor is bent voltak a vízben, amikor már épült a kerítés.) Az elcsépelt közhely valóban igaz volt a kerítés építésekor, miszerint nemcsak a levegő, de hangulat is izzott a hőségben.

Legszalonképesebben talán Szabó Ervin, a közvetlenül a part mellett lévő étterem vezetője fogalmazott, mikor azt mondta: amit ma itt csináltak az a Balaton elleni terrorizmus. Valóban, a tiltás ellenére strandoltak itt az emberek, de eddig ez nem okozott semmilyen problémát. A környéken az összes vendéglős meglepődött az önkormányzat váratlan lépésén, mert nem tudtak arról csütörtök reggelig - magyarázta a férfi, aki szerint emiatt bevételkiesése lesz, ezért kénytelen lesz alkalmazottat elbocsátani.

- A Balaton mindenkié, nézze meg, itt Balatonkenesén szinte le sem lehet jutni a partra úgy, hogy ne kellene fizetni - fogalmazott a férfi. Hozzátette, szokatlannak találja, hogy az önkormányzat most csináltatja meg a kerítést, amikor végre a helyi vendéglősöknek is jól megy a napok óta tartó kánikula miatt, miközben tavaly, amikor a főszezonban három hétig esett az eső, senki nem gondolt erre.

Az étteremtulajdonos gondolatát, miszerint a Balaton mindenkié többen is vezérfonalként hangsúlyozták, arra hívták fel a figyelmet, hogy a Balaton-törvény szerint három méteres parti sávnak kellene mindenhol lenni, ami szabadon bejárható.

- Ezt a pár száz méteres részt bekerítik, miközben a magántulajdonosok által feltöltött területekkel, a köztulajdonból elvett parti szakaszokkal senki nem foglalkozik. A városnak összesen tizenhét kilométeres partszakasza van, de alig lehet valahol megközelíteni a tavat.

Ezt már Pánczél László mondta, aki rendszeresen horgászott a most lezárt szakaszon napijeggyel. Nemcsak horgászok jártak ide, de szörfösök, kite-szörfösök, akik itt tudták bevinni a szerkezetet a tóba, most mi lesz velük, mi lesz a horgászokkal? - tette fel a kérdést. A két-három tucatnyi dühös üdülőtulajdonos közül valaki azt mondta, hogy négy-öt évvel ezelőtt ez területet kerítés zárta körül, de lebontották. Minek, ha most meg visszaépítik. Vannak, akik azon spekulálnak, hogy azért zárják le a területet, mert túl sokan fürödtek itt, ez pedig jelentős bevételkiesést okozott a szomszédos önkormányzati strandon. Pánczél László szerint érthető az is, ha valaki nem akar, vagy nem tud fizetni a strandért, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben nem mindenki teheti meg.

Pártos Györgynének 40 éve van ingatlana Balatonkenesén, az elmúlt három évben többször is írt a polgármesteri hivatal illetékesének, hogy legalább egyetlen lépcsőt tegyenek le ide a partra, de kérése nem talált meghallgatásra.

- Nem tudunk hol fürdeni, a szabad strandokon olyan tömeg van, hogy mozdulni sem lehet. Most is csak azért jöttem, hogy egyet ússzak, erre lezárják a területet.
Az Alsóréti Üdülőegyesület is megütközve fogadta az önkormányzat döntését a terület lezárásáról, ezért a testületet a határozat visszavonására kérik. Horváth József elnök szerint a vasárnapi egyesületi közgyűlésünkön hidegzuhanyként érte az ott megjelent tagokat, hogy a parti sétány keskeny sávját, ahol gyönyörködni lehet a Balatoni panorámában, ideiglenesen kerítéssel lezárják.

- Engem is meglepett, mivel, annak ellenére, hogy minden testületi ülésen jelen voltam nem tudtam róla. Furcsállom, hogy egy kerítés ügyet miért kellett zárt ülésre vinni. Talán azért, hogy ne tudjak róla, hol marad a szabad véleményalkotás? - tette fel a kérdéseket. Úgy véli, hogy amit most határoztak, az ellentétes a 2011 év őszén tartott képviselő testület és az egyesület vezetősége között lezajlott megbeszéléseken elhangzottakkal.

- A kerítés azért is érdekes, mert erre a szakaszra, sétány kialakításra pályázatot nyert az önkormányzat, akár már ősszel elkezdődhet a munka.

Az egyesület egyébként aláírásgyűjtésbe kezdett a kerítés ellen, csütörtöki tájékoztatás szerint már 160 aláírás gyűlt össze, ezt átadják a polgármesternek.

Nem volt irigylésre méltó helyzetben a település polgármestere, akit a helyszínen dühös állampolgárok vártak. Tömör István elmondta, hogy a Balaton ezen részén tilos a fürdés, mint ahogyan azt tábla is jelzi, ennek ellenére rendszeresen fürödtek ott, ez pedig balesethez is vezetett már.

- Nem volt lejárat a vízbe, nem volt sem strandengedély, sem vízimentő - sorolta a polgármester azokat az érveket, amelyek a döntést megelőzték. Megszerezzük az engedélyeket és standként működik tovább a terület. Hozzátette, hogy mind Balatonakarattyán, mind Balatonkenesén van szabad strand, vagyis aki nem akar fizetni az, megteheti, hogy oda megy.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!