Hírek

2012.07.13. 08:50

Meggyűrűzött fiókák - Gólya roadshow a madarak védelmében

Pápa – Június végén lezárult a gólya roadshow, a gólyafiókák országos méretű gyűrűzése. Az eseményhez a Pápa és Környéke Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott. A Madártani Egyesület veszprémi csoportja, a madarászok is kiemelkedő munkát végeztek.

Nagy Imre

– A fiókák júniusra érik el azt a magasságot és testtömeget, amikor gyűrűzhetővé válnak. A mi gyakorlatunk szerint a helyi áramszolgáltató – támogatásképpen – biztosítja a darus kocsit, ezzel együtt szakmai felügyeletet is ellátnak, hiszen a legtöbb fészek villanyoszlopon van. Ha szükséges, erre az időre akár az egész településen kikapcsolják az áramot, hogy elkerüljék a balesetveszélyt. A daru kosarában a gyűrűzővel mindig tartózkodik egy szakemberük is – mondta el Hencz Péter, az egyesület elnöke.

Azt is megtudtam, hogy a legtöbb esetben a földön történik a gyűrűzés, hiszen egyszerűbb ott elvégezni a műveletet. No meg azért is, mert mindig akadnak érdeklődő helyi gyerekek, felnőttek, akik testközelből is megcsodálhatják ilyenkor a madarakat. A gólyafiókák amúgy is jól tűrik a megpróbáltatásokat.

– A legnagyobb sikere annak volt, hogy a gyerekek megsimogathatták a fiatal gólyákat. Ez minden helyszínen előfordult, sőt Gergelyiben az egész óvoda kivonult. A megyei road show keretében húsz településen hatvanöt fiókára került gyűrű. A lakossági visszajelzések jók, türelmesek voltak a településeken élők, ezért abban maradtunk, hogy amennyiben a következő években marad a támogatás, akkor ezt folyamatosan szeretnénk művelni. Azért esett a választás Vinárra, Marcalgergelyire, Nemesszalókra és Külsővatra, mert ezeken a gócpontokon aránylag sok a fészek – indokolja Péter.

A gyűrűzésekből is kiderül, hogy tömeges a pusztulás. A fiatal gólyák nehezen vészelik át az út okozta veszélyeket, amik közt sajnos az ember az első. Péter szerint vannak olyan déli országok, ahol sportból, hobbiból irtják őket. És ez nem csupán a gólyákra vonatkozik, a legtöbb költöző énekesmadár is így jár. Ám amíg akadnak lelkes emberek, akik figyelemmel kísérik a madarak életét, vigyáznak rájuk, számon tartják őket, addig a gólyák is számíthatnak a magyarországi költőhelyekre.

 

Egyelőre még jut rá elég anyagi forrás

A gyűrűzéseket, a szükséges eszközöket, szakembereket, azok útiköltségét, a tevékenységhez szükséges előzetes felméréseket a Madártani Intézet finanszírozza, éppúgy, mint az éves átlagos méréseket. A madarászokat természetvédelmi alap is segíti, ám ők azt mondják, eredményes munkájukat meglehetősen nehezíti a papírmunka, a bürokrácia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!